2018-02-20
亚士厘道呢条食街出名去弱留强,留得喺条街度一段日子嘅唔系抵食夹大件,就系优质食品店,近期新开嘅呢间台湾小店唔知可以留喺度几耐呢,眼见好评不少,就约闺蜜试一试。餐牌选择少,坐位也少,我谂大约可以坐20个人,是名副其实的小店,其实我不介意餐牌选择少,反而欣赏小店门专心一致做好一款菜式,只是菜式做得好,客人慕名而来自然多,排队时间自然长了。呢日年三十,我们早放工,大约13:45来到门口,人不多,等了10分钟就可以入去了。厨房是开放式,食物未到已闻到肉香,部份店员系台湾人,要用普通话沟通,如果你唔识用普通话也不用担心,可以找懂广东话的店员帮忙啊,不过,店员都好有礼貌,我谂慢慢表达,手口兼备,佢哋都会帮到你的。菜单上嘅饮料系来自台湾的罐装和支装,有啲好奇,所以我地都叫咗😂闺蜜叫咗沙士,我叫咗茶花绿茶,跟面+$9,价钱ok,味道普通,可以不试。面来了,面来了,我的是半筋半肉面,她的是川味红烧牛肉面。个样都系差不多,汤底同面都普普通通,无咩惊喜,但当我地食旧肉啲时候,我地对心心眼pop up咗出来,平时啲红烧牛肉通常都较有咬口,痴牙到晕,但呢度嘅牛肉入口即溶,溶咗之后,口腔仲留有一阵阵肉香,牛筋都很
面来了,面来了,我的是半筋半肉面,她的是川味红烧牛肉面。
半筋半肉面
川味红烧牛肉面
个样都系差不多,汤底同面都普普通通,无咩惊喜,
牛筋都很出色,炆得又腍又入味。
烫青菜+鲁肉
食咗一阵,青菜鲁肉都来埋,用嘅系油墨菜,份量比较少,大约一个碗,不过,鲁肉入味菜清甜,不错(=´∇`=)
食到一半,闺蜜见辣椒油无哂,想叫店员添,呢个时候,店员话佢地有一只牛骨髓油系专俾牛肉面嘅,问我地要唔要试,of course,之后佢攞咗一碟豉油碟咁大嘅膏状物体出来,我地share咗放落碗面度,放咗落去之后真系不得了,
个面同个汤底即时升华咗一个层次,好似将牛肉嘅精华打咗落啲面同汤底度咁,好好味啊(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)
我无影到碟牛骨髓油㖭👉🏼👈🏼,小店收埋唔攞出来俾客人实在太可惜,下次大家去记得叫店员攞俾你喇(≧∀≦)
埋单价钱合理,走嘅时候发现门口过了食饭时间都有条小龙,呢碗牛肉面值得大家排下队,下次想试鲁肉饭,小店要多啲帮衬先可以留得低,我绝对想呢间留低(๑˃̵ᴗ˂̵)و