2021-11-01
香港善变如女人嘅天气,突然由夏转秋又转夏,好彩打边炉系不分季节🌞前排去咗呢间装修型格嘅新派川式火锅,睇就睇得,食唔知得唔得呢😌不过讲声sorry 先,无酒不欢嘅肥西个晚开咗支白酒,唔知点解饮咗一杯就醉咗(走个时辘咗落楼梯…..)所以啲嘢食冇close-up🥺🧎🏻♀️👅红堂和牛牛油麻辣锅 $198(7/10)见到旧🤟🏻牛油就知打卡able,肥西同朋友都食得辣,所以一嚟就叫咗特特特辣😗对我嚟讲系接受到嘅辣道,食到后期/食菜就会辣咗啲🌚整体算够味可以唔点酱料就咁食,同埋唔重味精食完唔口干,不过零牛油香咁济少失望🥲👅川味嫩牛拼盘 $168 (7.5/10)嚟到食四川火锅点都要整返碟嫩牛,有齐原味、泡椒同麻辣味。份量几多,啲牛肉厚身得嚟煮极都咁滑,仲keep到少少咬口,texture嚟讲收货嘅🌞泡椒味系最好食,香得嚟冇麻辣味咁涸喉。👅秒杀牛舌 $98 (7.2/10)成大碟牛舌上枱个时系开心嘅,但略嫌切得太薄身,好处系渌十秒就食得,但口感就冇咁爽口🌞几新鲜,牛味都算浓郁,不过咁嘅价钱,成个飞碟咁大盘嘅份量,都冇咩好嫌弃😌👅弹弹鹅肠 $88 (6/10)份量唔多,只色一睇就唔太新鲜,唔知系咪肥西醉
👅红堂和牛牛油麻辣锅 $198(7/10)
👅川味嫩牛拼盘 $168 (7.5/10)
👅秒杀牛舌 $98 (7.2/10)
👅弹弹鹅肠 $88 (6/10)
份量唔多,只色一睇就唔太新鲜,唔知系咪肥西醉咗渌得太耐,一啲都唔弹仲有啲硬🌚
👅蟹子墨鱼手掌滑 $88 (7.4/10)
又系招牌🤟🏻形状,呢个墨鱼滑都几推介,份量多得嚟质素都唔差,煮完爽口弹牙唔会缩晒水咁,同埋食得出啲鲜味嘅~
👅鸭血 $48 (7/10)
份量又赢,中规中矩嘅鸭血,肥西expect有鲜鸭血但佢唔系🥲吸汤但唔多,同埋口感较脆,唔系我expect 搲牙同「浆住浆住」嘅texture🧐
👅炸牛餐肉 $68 (8/10)
呢个有惊艳到肥西,本身觉得七十蚊食午餐肉算贵,但上枱见到八大旧厚切,好似又可以接受;放埋入口,即刻worth it😋热辣辣,明显系啱啱炸起,但完全唔油腻,用咗肉质比较软身嘅牛餐肉,边位炸到超香脆,渌完都唔会变淋,唔知系咪太醉,肥西食到有少少有入口即融嘅错觉🤣
👅水莲 $68 (6.8/10)
第一次食水莲,冇咩特别,肥西一向觉得出去打边爈食乜鬼菜呀🌚同埋特辣汤底系辣撚到食唔到菜嘅😂吸晒啲油加埋魔鬼辣度真系放唔落口🧎🏻♀️
👅宽粉 $28 (8/10)
系比较窄身嘅寛粉,好滑好烟韧,好吃!必嗌!仲好贴心咁有个兜畀你放入去煮面😗不过肥西最后真系饱到食唔落….
———————————————
可能本身太高期望,食落觉得还好,不过整体环境坐得舒服,同埋装修系有feel 嘅~而且饮咗支白酒,最后两个人埋单都系人均五百零左右,几抵食😗可以一战但唔会再encore🌞不得不提服务真系搞唔掂,成日叫极都冇人理你🌚