2019-02-18
周末大家点样过呀?☺️我就要返工冇假放☹️所以放break果阵去左食靓靓 cupcake 🧁.今次黎到 @kissescupcakes佢嘅cupcake款式好多又好靓🤤.我就拣左以下3款:1️⃣Baileys Chocolate面头嘅唔系普通嘅cream,而系Baileys 味嘅buttercream,Baileys系一种有香滑cream味嘅Liquor,用佢黎配搭朱古力系绝配,cream嘅香滑加朱古力蛋糕嘅少少湿润口感🤤食果阵记得唔好食晒cream先食蛋糕呀,一定要buttercream连cake一齐食,咁先食到个精髓🧁.2️⃣Green tea呢个绿茶cupcake比想像中好食☺️佢连面头嘅buttercream都系绿茶味,而且好幼滑,如果同我一样怕食甜品,但又想享受下食蛋糕嘅开心,强烈推介试呢款💓绿茶味嘅微甘中和左蛋糕嘅甜同buttercream嘅漏,个人觉得呢个味系最啱我食😆.3️⃣Passionfruit唔知大家听到热情果,会唔会即刻觉得酸到打冷震?😖但当热情果遇上buttercream,就会达到互补不足嘅作用,热情果嘅酸令本身偏甜嘅buttercream多左种清新嘅感觉,唔会得种死甜嘅味,加
我就要返工冇假放☹️
所以放break果阵去左食靓靓 cupcake 🧁
今次黎到 @kissescupcakes
佢嘅cupcake款式好多又好靓🤤
我就拣左以下3款:
1️⃣Baileys Chocolate
2️⃣Green tea
3️⃣Passionfruit
唔知大家听到热情果,会唔会即刻觉得酸到打冷震?😖但当热情果遇上buttercream,就会达到互补不足嘅作用,热情果嘅酸令本身偏甜嘅buttercream多左种清新嘅感觉,唔会得种死甜嘅味,加上cupcake本身系有微香牛油味,热情果嘅果酸味同牛油味好夹,感觉就好似食柠檬芝士挞嘅味道,食多几件都仲得🤤
整体黎讲,cupcake口感松软,而且唔会一味得个甜字,我好欣赏佢会喺buttercream味道上花心思,令到每款cupcake嘅味道更有层次💓见到又靓又好食嘅cupcakes,几攰都开心返晒🥳