2021-07-21
心血来潮,想饮餐特别啲嘅茶,揾下揾下畀我揾到呢间粤品川。见openrice post出嚟嘅门面同食物相都几靓,就走去试下。坐底后叫咗少少普通嘢卤水凤爪、鸡饱仔、鸡扎。鸡饱仔同鸡扎感觉都算好新鲜,味道中上。份量适中。卤水凤爪一嚟到嘅时候就闻到好大阵豉油味,心谂一定好醎啦点知食落醎度又适中㖞,又爽爽地,几好。唯一嘅缺点系成四十几蚊一碟,份量比较少。人少少去饮茶,通常都试唔到几多个款式。好在有呢味小笼五喜(有虾饺、烧卖、鱼翅饺、红枣榚) ,每一样都新鲜热辣,无倒汗水,而且全部都足料,味道无过甜或过醎。人少少食呢味小笼五喜系非常适合。叫咗一味叫春风得意肠嘅点心,一心谂住佢应该斋肠牛肠虾肠啲friend啦,点知一嚟到系咁样嘅~原来佢系肠粉包春卷,肠粉几嫩滑,绿色果片系春卷皮,非常非常薄,好脆。内里仲好足料,有木耳红、萝白同冬菇。成个点心都好丰富,有惊喜。仲有一啲传统茶楼无嘅点心,一场嚟到,一于试下,于是叫咗虾多士。卖相好靓仔,睇落一啲都唔油,食落一啲都唔腻。最后叫咗一个甜品入面有好多柚皮同柚茸,又唔太甜,几好。仲有面头果几块金箔,好吸睛,个个行过都望下😆不过遗憾嘅系餐牌上好多甜品今次都无得卖。希
卖相好靓仔,睇落一啲都唔油,食落一啲都唔腻。
最后叫咗一个甜品
入面有好多柚皮同柚茸,又唔太甜,几好。
仲有面头果几块金箔,好吸睛,个个行过都望下😆
不过遗憾嘅系餐牌上好多甜品今次都无得卖。希望下一次可以食到七彩啫喱力多榚。
虽然收费系比普通茶楼贵少少,但整体嚟讲,好睇又好食👍,一定会再帮衬。