2022-05-29 61 浏览
话说呢晚约咗个朋友睇戏,咁睇戏前就先食餐饭~于是就拣咗喺我屋企附近嘅呢间餐厅。唔敢食太饱,惊睇睇吓戏瞓著咗,所以就少少哋叫咗三道菜就算~🫢🫢·葱油青瓜海蜇🥒🥒呢个葱油同平时食烧味饭𠮶啲葱油有啲唔同,个油系用咗麻油,沟埋好flash嘅青瓜一齐食,青瓜嘅味道即刻多咗一份层次感。本来以为咁大块海蜇食落去会淡而无味,点知沟埋呢个咁特别嘅麻油同埋芝麻,每一啖都充满住麻油嘅香气,食落又觉得几惹味啵~·杭州东坡肉🐖🐖你以为东坡肉一定系肥膏?其实东坡肉真系有肉㗎~😆呢个东坡肉系咪杭州嚟我就唔知,不过每一旧东坡肉都系一半肥膏搭一半瘦肉,再配合埋惹味嘅秘制酱汁,开胃之余仲带有一阵阵嘅油香。将一旧东坡肉放入热辣辣又软绵绵嘅包包入面,再放入少少葱同少少姜丝,一口咬落去,东坡肉嘅油香同包包嘅甜香顿时混成一体,就算啖包已经吞咗落肚,口入面仍然充满住𠮶阵油香。·甜酸大海虾炸脆面🥘🥘喺香港要食到铁板脆面嘅地方真系少之又少,今次仲要食到一个艺术感爆登既铁板脆面,真系超级有惊喜呀!!😛当碟面一上枱嘅时候,哗!玩紧魔术呀?!🤔对筷子凌空咗嘅,究竟系点样做到㗎?!🤔望住长长嘅炸面条俾两只木筷子高高咁吊咗上嚟,我心谂⋯⋯点食呀
葱油青瓜海蜇🥒🥒
杭州东坡肉🐖🐖
甜酸大海虾炸脆面🥘🥘
喺香港要食到铁板脆面嘅地方真系少之又少,今次仲要食到一个艺术感爆登既铁板脆面,真系超级有惊喜呀!!😛当碟面一上枱嘅时候,哗!玩紧魔术呀?!🤔对筷子凌空咗嘅,究竟系点样做到㗎?!🤔望住长长嘅炸面条俾两只木筷子高高咁吊咗上嚟,我心谂⋯⋯点食呀?!😅不过睇嚟我呢位少年实在太年轻啦~🫢店员系呢个时候即刻拎起咗碗红红橙橙嘅酱汁,由上至下、由左至右咁淋喺碟面嘅每一个角落,再用一把大铰剪将炸面一下一下咁剪开,原本挂喺木筷子上面既炸面慢慢咁变成咗一个又一个脆面砖,估唔到食碟面都咁有心思,加分加分~嗱嗱声夹返个炸面试吓先~~😎

首先要赞下呢个炸面饼,又热又脆又有蛋香,每咬一下都会有卡卡声出嚟,真心高质。至于个汁呢,浓得嚟又唔太稀,甜甜酸酸有啲山楂味,中和咗个面本身自带嘅碱水味,开胃到不得了!!😋大虾仲劲,又大只又新鲜,虾肉爽口之余重好有虾味,食得出啲虾系爆香过,配埋菠萝同青红椒,令我谂起我好钟意食嘅咕噜虾球。成日都听人讲汁系一道菜嘅灵魂,今日就令我体验到汁亦都系炸面嘅伴侣。👥
杭州东坡肉
杭州东坡肉