2015-11-14
翠园系我其中一间喜爱嘅饭堂。但间间翠园的知客都系串串贡、冇表情、冇笑容、彷佛局住要食佢咁款 不过无可否忍翠园啲嘢唔难食!但菜牌啲菜色就好似越嚟越少选择了。话明饭堂就当然叫惯叫熟都系𠮶啲𩠌啦 每次必叫的首选系原只鲍鱼仔粉丝煲了 啲粉丝索哂味,好野味!而6只鲍鱼仔以前系用鲜鲍,但几个月前已改用罐头鲍鱼仔了,唔知系咪因为加咗价呢?初初食呢味𩠌系138,但现在已加到178定唔知198了 另外烧味嚟讲翠园都几好食㗎!所以我通常都会叫铁板叉烧同伦教烧鹅,恕我见识少,唔知咩叫伦教,但个烧鹅系配香香嘅南乳汁的,精髓就系呢个香香南乳汁了,啱哂喜爱浓味嘅我!至于铁板叉烧呢,传菜员会响你面前当面淋蜜汁落啲叉烧度,所以又系香香的!但叉烧略为瘦了点,我还是喜爱半肥瘦或肥叉 另外还叫咗个3色虾,分别系黄介辣味,甜酸味同清炒每样两三粒。嗯。。。有点厚粉了,所以漏咗啲,下次应该唔会再点呢个𩠌了。要提提嘅系,服务员质素比以前差了很多,大部份都系生手师奶服务员,有几次问佢哋某个菜色系咩嚟,佢哋答:"唔知呀,我未食过㖞。" 今次我问个服务员盐烧九肚鱼系咪唧椒盐九肚鱼?佢竟然答我:"系呱,唔知呀!可能系!真系唔知呀
要提提嘅系,服务员质素比以前差了很多,大部份都系生手师奶服务员,有几次问佢哋某个菜色系咩嚟,佢哋答:"唔知呀,我未食过㖞。" 今次我问个服务员盐烧九肚鱼系咪唧椒盐九肚鱼?佢竟然答我:"系呱,唔知呀!可能系!真系唔知呀!" 你话系咪笑料吖!我明白饮食业长期缺人,但酒楼都应该提供基本嘅培训吖, 况且系大集团添