2014-04-29 3956 浏览
以前老一辈啲人,都钟意晌米缸贴张红纸「常满」,唔使多解释都明,信相依家后生嘅都无乜边几个会咁做。如果有得拣「常满」,我就较喜欢「知足」常满嘞,正所谓知足常乐,如果经常对咩事都咁知足,毋须事事比较,心灵都会轻省好多。今晚,约番几个之前一齐去大马旅行嘅朋友,聚聚兼吹水,就番大家中间位,选址「常满鸡煲」,因为知足,唔需要「常满」(撑得饱饱),最紧要「尝满」(食得满意) !荃湾区都算小弟出入较多嘅区域,所以,都知道众安街、二陂坊、三陂坊开咗唔少鸡煲专卖店,好几间仲人龙不绝,不过,是夜目标唔喺鸡煲㖞,而喺另类火锅,一向钟意试新嘢,当然想食得有特色啲啦 。室内装修唔太花巧,水泥墙、木枱木櫈,简约得嚟又带番少少地踎味道,唯一特色就喺啲雀笼吊粒。有卡位,有圆枱,亦有6-8人嘅大长枱,感觉卡位最舒服,因为较为阔落 。主餐牌方面,A4纸底面两版睇晒,一面喺汤底、小菜及牛肉火锅配料,另面喺蔬菜、海鲜、丸饺、猪肉……等等火锅配料。此外,仲有几个细餐牌,包括冷盘、小食及饮品,因为唔喺任食,所以打算等齐人先开炉,又为免饿亲朋友,先试个小食,食住等。 清酒煮翡翠螺 $68 个翡翠螺加咗少少木鱼碎,所以,

清酒煮翡翠螺 $68

个翡翠螺加咗少少木鱼碎,所以,送到嚟见啲木鱼碎郁郁吓,就好似呼唤紧迟到嘅人快啲嚟。一客翡翠螺有8粒,除番开都算抵食㖞,而且,啲螺有淡香清酒味,唔呛喉,螺肉都几爽甜,试得过。如果喜欢食大葱嘅朋友,不愁寂寞,内里都有唔少添。
清酒煮翡翠螺
招牌鲜人参药膳锅 $128

哗,好大锅呀?但估唔到喺奶白色,不过,一饮就知点解,原来加咗腐竹,好香豆味。捞一捞,亦发觉有唔少药材,但啲名就唔喺太识,不过亮点就喺条原条鲜人参喇。此外,仲有啲豆腐、猪红……等等,味道甜甜哋,较浓豆香味,药材味反而唔犀利,所以怕药味嘅人食依个锅都应该无问题。
招牌鲜人参药膳锅
打鞭炉唔停咁滚,扯干水就必定架喇,但店方有个几好嘅安排,成渣清汤放晌枱边,有需要自斟,唔使吓吓等人嚟,都几方便
。题外笑话,有个朋友嚟到,问咁快叫咗渣咩嘢饮,咁嘅色嘅,雪梨茶呀?唔使讲都知我哋点答佢啦
跟住,就讲讲火锅料嘅质素,今晚大家状态唔差,都算喺试咗唔少嘢,即刻去片同大家分享。

鲜炸响铃卷 $38(全份) / $22(半份)

响铃做得颇大条,店员话喺师傅即做鲜炸,所以,专灯试一条就咁食,入口微热,脆得交关,不过就会味淡啲;再试一条汤灼,轻轻一拖,响铃吸咗少少汤汁,食落有点豆香,喂!真喺唔错㖞
鲜炸响铃卷
韮菜饺(左).瑶柱白菜饺(右)$38
饺类单点$30 / $35,双拼就$38,多选择又几特别,而且又标榜自家制。望落外皮又真喺睇得出喺自家制,仍有点湿润,唔会雪死过咁「干争争」。味道以韮菜饺突出啲,因为一啖食落满满韮菜香,而瑶柱白菜饺都食得少少瑶柱丝,算喺无欺场,外皮薄薄,但有啲黏牙
韮菜饺(左).瑶柱白菜饺(右)
韮菜饺
瑶柱白菜饺
一级桂花蚌 $98

食海鲜最重要喺能品尝到其鲜甜味,估唔到桂花蚌跟依款汤底几夹,灼过嘅蚌肉集鲜、甜、爽一身,若果食重口味嘅鸡煲或麻辣汤锅,应该口感有余,鲜味有所掩盖。
一级桂花蚌
手打鲜墨鱼滑.手打鲜虾滑 $73

如果散点每款要$68,不如加多$5要双拼。两者都做得有水准,鱼滑打得爽弹,入口鲜甜,无论墨鱼滑定虾滑,其本身嘅味道都突出,甚有货真价实嘅感觉
手打鲜墨鱼滑.手打鲜虾滑
沙巴龙趸肉 $108

龙趸鱼片外观有光泽,新鲜度不成问题,灼过嘅龙趸肉,鱼肉好滑,不过,因为边位仲带有少少鱼皮,而鱼皮入口韧净,觉得去埋皮口感仲好。
沙巴龙趸肉
常满六合丸 $78

丸类标明自家手打,部份甚有特色,如黑椒象拔牛肉、手打黄金墨鱼丸…,又喺店长推介,都令人几想试,不过,店员推介咗另一招牌丸「常满六合丸」,话喺由甘笋粒、鲜虾肉、象拔蚌、莲藕粒、蟹籽、墨鱼打成,又真喺几有吸引力。老实讲,小弟就难以食出每样材料味道,但口感就绝对有层次,弹牙中有嚟自笋粒同莲藕粒嘅爽口感,亦有啲嚟自蟹籽同象拔蚌嘅咬口,实在又几有特色
常满六合丸
极品手切肥牛 $298

虽然朋友唔喺食肉兽,但打鞭炉如果无肥牛又总喺若有所失,加上佢哋对食都有少少要求,所以,极品手切肥牛应该合佢哋心水。牛肉色泽红润亮丽,油脂唔太多,但分布平均,师傅手势好切得够薄。轻轻一灼,好嫩好滑,肉味十足,可谓质味兼优,正
!有时有啲嘢,真喺一分钱一分货。
极品手切肥牛
梅酒千层肉 $78

依道喺全晚我哋大家一致选为嘅惊喜菜,五花腩切成薄片卷起,再浸话梅花雕酒。虽然啲腩片睇落确实几肥,不过,入口感觉好唔同,话梅味非常突出,好入味,所以油腻感近乎全消,而酒味则淡淡散发,有种余韵嘅感觉
杂菜篮 $32
蔬菜类由$20-$38,唔想烦食乜,杂菜篮就简单一啲,两、三样菜插满一大碗,随随意意。
杂菜篮
津路乌龙茶 $15
顺便讲讲饮品,啤酒类别都有几多款,仲要嚟自唔同国家,不过,我哋当中无人好啤酒,所以都喺饮番啲大路嘢。朋友贪得意,拣杯冻柠茶,柠茶喺店内自家冲,唔喺现成货,不过,都喺一般般;小弟就要樽乌龙茶,解解腻吖嘛!
冻柠茶、津路乌龙茶
讲起队酒,相信猫头鹰时段,有唔少客人晌度食鸡煲,队啤酒,饮大咗而呕吐之事时有发生,故此,见到店方都作出温馨提示:「如在店铺内或厕所呕吐,一律收取HK$300清洁费
。」实际到头嚟执唔执行就唔知,不过,真喺为免影响他人,大家都确要敬请自重
虽然周围好多枱都有食鸡煲,但我哋食完又唔觉有话沾满一身味,一来店内楼底高,二来室内通风系统唔错。整体嚟讲,食材用料不赖,当中又不乏特色,配合埋殷勤服务,令是夜重聚日大家食得称心满意
题外话/补充资料: Citibank有9折优惠
用餐优惠