2004-12-19
11月24日今晚同男友食饭, 因时间关系, 所以去较近的乐富揾食, 一向我都觉得乐富有几多野食, 但就好似无较高级既餐厅, 到吉之岛之后记得有一间门口好似几得体既餐厅, 决定一试。入到去坐系卡位, 餐厅内灯光明亮, 有一些怀旧浪漫既感觉, 打开餐牌看见有日、韩、西三种类型既食物, 不错呀, 此时男友告诉我知原来呢间餐厅佢都经常来, 然后点了佢认为好味既"韩式牛肉锅烧饭"给我试, 而我自己就点了"茄汁海鲜意粉", 仲可以加钱变为套餐, 我加了$25(包括沙律, 汤配面包, 雪糕, 饮品), 不错呀﹗先来餐汤,盛汤用了一只好似咖啡杯咁细既杯仔, 好CUTE呀, 面包都有两款, 不错, 至于沙律亦用了新鲜蔬菜, D小蕃茄好甜, 可惜我唔喜欢食那些蔬菜, 由男友包办, YEAH﹗﹗茄汁海鲜意粉—有黑榄, 带子, 青口, 虾, 墨鱼, 材料算多, 不过起初我以为D汁系浓浓既番茄酱, 点知完全唔系, 因为用了新鲜番茄, 所以味道比较淡, 而且黑榄既味道好突出, 意粉亦好弹牙, OK啦﹗韩式牛肉锅烧饭—有牛肉, 泡菜, 酸菜, 红萝卜丝, 大豆芽, 生蛋, 仲有一小碗酱汁, 虽然我唔食辣, 但男友说
韩式牛肉锅烧饭—有牛肉, 泡菜, 酸菜, 红萝卜丝, 大豆芽, 生蛋, 仲有一小碗酱汁, 虽然我唔食辣, 但男友说D泡菜只系有小小辣好好味, 所以一试, 果然越食越好味, 热辣辣咁, 食完之后真系好暖呀, D味道好好, 而且底下仲有饭焦, 好钟意呀^@^
提醒大家食物份量较多, 唔好一次过叫咁多野食, 单单一个韩式牛肉锅烧饭两个人食已经好饱啦, 价钱亦OK唔贵。