2021-07-04
早已听过澳门人气日式茶舍「汴京茶寮」嘅大名,汴京茶寮提供多款中国茶、日本茶及日本进口的和菓子,为客人带来独特的手冲精品茶及日本茶室的文化体验。早排进驻中环后,身边亦有唔少朋友去咗朝圣。呢日约咗朋友去呷茶,虽然早上黑雨,但既然下午已经停雨,我哋就决定照原定计划见面。小店悠闲憩静,装潢充满禅意,犹如置身日本茶馆!望住出面中环嘅街景,边个会谂到呢个寸金尺土嘅石屎森林入面都有一个栖息地,可以让都市人放慢脚步,慢慢品茶呢?可能因为下雨嘅关系,呢日客人唔多,反而可以一边享受茶道,一边静静聊天。冰砖明太子抹茶荞麦面套餐 ($228)呢个冰砖套餐夏日限定,而且每日限量供应,难得呢日下午仲有,当然唔可以错过。好打卡嘅一个套餐,味道其实亦好好。明太子抹茶荞麦面散发淡淡抹茶味,放在冰砖内口感更加爽口弹牙,配上咸香嘅明太子,味道毫不单调,我最钟意配搭嘅梅酒汁,梅香浓郁,酒味亦突出,加埋一齐非常冰凉消暑!厚烧玉子口感似布丁,味道甜甜地。甜品则有静冈浓厚抹茶及焙茶生朱古力,两款生朱古力都非常出色,口感软滑即溶,茶味香醇,我特别钟意焙茶味,充满焙茶嘅回甘香!呢个套餐最特别嘅地方系包含手打冰点佐贺有机抹茶--瑞云,店
冰砖明太子抹茶荞麦面套餐 ($228)
呢个套餐最特别嘅地方系包含手打冰点佐贺有机抹茶--瑞云,店员介绍系茶道级使用抹茶,适合制作薄茶。加入冰粒嘅佐贺有机抹茶口感清爽,毫无涩味,入到喉咙尽是抹茶嘅甘甜。店员亦表示可以自行加水,并以茶筅快速拂打30秒,抹茶味道依然浓郁。夏天饮呢个手打冰点佐贺有机抹茶确实非常清凉!
茶渍饭套餐($138)
包括茶渍饭+是日配菜一款+手工茶冻+是日手冲茶。茶渍饭有三款口味(高菜樱花虾/高菜白鱼/三文鱼碎),拣咗高菜樱花虾,茶渍饭味道清淡健康,不过始终呢排天气翳焗,我哋都系觉得冰冻嘅明太子抹茶荞麦面更加清新开胃!茶冻口感Q弹,带有淡淡茶嘅清香,系唔错嘅甜品。