2020-10-08
湾仔商业大厦临立,所以愈来愈多特色嘅中价餐厅,而系庄士顿道一个冷冰冰既商厦入面,竟然有一个半露天泰国餐厅!一打开loft门,就有一种泰国resort感觉,而我地book左露天位,但上面有大太阳伞,所以唔晒仲有dd清凉!因为lunch time时间,所以我同我朋友都各自点左一个Lunch Set. Lunch Set有包一杯饮品, 一个前菜同一个主食。前菜方面: 我点左Too Mun Pla "炸虾饼"; 朋友S就点左Tom Yum Kung "冬阴虾汤"。炸虾饼就无疑系泰式小食必点食物, 而呢个有小小特别就系加左少许鱼肉,令虾饼更弹牙,可惜右面个个OVER-FRIED. 另外冬阴虾汤, 本人觉得偏酸甜, 如果可以加多小小辛辣味会更Perfect.饮品有泰式奶茶/香茅茶, 而我就拣左奶茶. 味道好好唔会太甜。(平时我系饮开少甜)之后去到最重要既主菜,我就点左泰式虎虾炒金边粉,简单黎讲就Pad Thai. 惊喜系餐厅有放辣椒粉系旁边,一般唔系每间泰式餐厅都做,多数另上。除此之外,虎虾份量多,Pad Thai都做到带少许甜味。而朋友S就点左泰式炒阔河粉,呢个系vegetarian opti
而朋友S就点左泰式炒阔河粉,呢个系vegetarian option. 味道适中唔会过咸,河粉质地都可以保持小小Q弹, 唔会太过软或煮到一团。
总结CP值不错既一间泰式餐厅,加上服务很好,侍应非常亲切。值得一试!