2010-10-07
未入秋己经忍唔住要打边炉, 1个礼拜内o既第三次边炉系去番物超所值o既泉记, 价钱同上年一样依旧无变 $88, 任叫任食任拎任饮, 仲无时间限制.今年泉记照旧用石油气炉, 每枱一樽细号石油气, 非常怀旧, 而家出面都转晒用 gas 炉或者电池炉, 未试过或想重温石油气炉可以嚟试下呀…首先叫个沙嗲拼芫茜汤底, 我全晚都只食沙嗲汤底, 因为不停加水情况下汤底都仲好浓但唔咸, 系呢几年食过最正o既沙嗲汤火锅配料方面: 都系大路o嘢不过几新鲜 - 海鲜拼盘/蚬/肥牛/猪/鸡/鸡子/鱼腩/鲩鱼片/生蚝/牛栢叶/鹅肠/粉肠/芝士肠/墨鱼肠/冬菇/金菇/生根/腐竹/猪膶/烧卖/狮子狗卷/各类丸… 而菜同粉面粉丝就要自己出去拎饮品方面: 有2大个雪柜摆响出面任您拎 - 可乐/雪碧/橙汁/提子汁/柠茶/维他奶/麦精/绿茶/水/啤酒, 成枱成地都系樽盖, 不知几壮观, 成晚最热闹就系呢个位置酱料方面: 当然有得自行混酱啦, 但果晚只得沙茶酱, 葱同豉油, 比起上年逊色咗好多, 不过我相信迟d火锅旺季实会多番好多酱熟食方面: 呢个系手快有手慢无, 每次拎一大盘出嚟, 唔系1分钟都己经无晒, 而几次嚟都有惊喜
火锅配料方面:
饮品方面:
酱料方面:
熟食方面:
呢个系手快有手慢无, 每次拎一大盘出嚟, 唔系1分钟都己经无晒, 而几次嚟都有惊喜, 今次就有豉椒炒东风螺同椒盐濑尿虾, 两样都好鲜味好入味, 食到大家lamlam脷
后记 : 一百蚊唔驶又有冷气叹又有电视睇, 简直抵到烂, 不过真系要尽早去霸位, 未开始冻都己经爆晒场 !