香港人热爱米线嘅程度真系不能低估! 无论几远嘅小店,只要佢嘅米线出色,都会受到大家热捧🙌🏻企鹅妹今次就去到都几隔涉嘅石荫试下呢间好多人推介嘅米线🍜⭐️皇牌米线 小小辣 $57 (8.5/10)皇牌米线系小锅米线配上店家三样最出名嘅配料,鸡丝、腩肉同螺旋藻。鸡丝撕得好幼细好绵真系好似雪花咁❄️,索晒汤汁好好味😋腩肉肥瘦适中,唔会鞋口,腌到少少辣刚好~而螺旋藻就比较特别,唔系好多米线店有得食,口感有少少似爽口版嘅海带,感觉配埋重口味嘅米线食好似健康d🤭🤭配料嘅份量俾得好足,每啖米线都有鸡丝同螺旋藻配住一齐食,口感好丰富🤩而汤底就叫咗小小辣🌶,废事食得太辛苦。汤底够浓但唔会过咸,辣度麻度都刚好够惹味,带微酸,唔会盖过辣味,属于所有野都balance得唔错嘅一碗米线,啱晒怕太重口味太油嘅人👍🏻🐧企鹅妹食后感:企鹅妹都几钟意食呢间米线,甚至会将佢排得前过老板娘添👑汤底浓郁得嚟唔会太油,系辣麻酸甜度都中和得几好嘅米线。而且整个份量俾得一d都唔吝惜~不过就真系有d遥遥🤣得闲要再去食过🫶🏻🐧企鹅妹推介指数: 8.5/10

⭐️皇牌米线 小小辣 $57 (8.5/10)

🐧企鹅妹食后感:

🐧企鹅妹推介指数: 8.5/10