2020-07-12
人生第一次入石門,個人來講真係從來都冇踏足過呢個地方,朋友介紹話石門有嘢食,都真係覺得幾出奇。以前有人介紹石門間萬豪酒店嘅中餐廳話好食,不過價錢太貴,真係的唔起心肝去。不過之前睇過有人介紹,石門原來有另外一間新酒店餐廳價錢同質素方面都仲高過萬豪,講到咁好冇理由唔去試吓。同幾個好耐冇見過嘅朋友一齊食飯,當時仲係限聚令之前八個人分開兩張枱食飯。幸好有朋友準備好菜單,我哋只係去食就得。先來五小碟,芥末脆魚皮、玫瑰木煙燻糖心蛋、山楂醉蝦仁、話梅聖女茄、香滷鴨小拼,呢個陣容真係好犀利。先講芥末脆魚皮,好脆好得,送酒一流,好彩今晚有支香檳。香滷鴨小拼有鴨掌、鴨翼和鴨腎,好彩三樣我都愛食,如果你係鴨腸我就未必啱,要讚係個滷水都幾入味。糖心蛋、聖女茄和蝦仁都係凍盤,好適合夏天食。然後嚟咗個自家製子薑鳳梨炒蚌片,相對簡單 ,同平時酒店嘅中菜出品差唔多,特色不強。相反金瑤韮黃海味鴨絲羹就好得我心,鴨絲好多,飲完呢碗野真係可以好飽。不過最有特色喺呢度嘅片皮鴨三食。我不嬲都好想去台北,呢度嘅三食完全同台北嘅一樣,係你面前切同燒,呢個北京片皮鴨壽司應該係香港冇乜地方可以食到。另外片皮鴨伴鴨餅和鴨崧窩巴都好出色,
幸好有朋友準備好菜單,我哋只係去食就得。
先講芥末脆魚皮,好脆好得,送酒一流,好彩今晚有支香檳。
糖心蛋、聖女茄和蝦仁都係凍盤,好適合夏天食。
不過最有特色喺呢度嘅片皮鴨三食。
另外片皮鴨伴鴨餅和鴨崧窩巴都好出色,唔係好似出邊咁求其是但嘅兩食。
當晚名貴菜式有片皮鴨之外仲有呢個八頭南非鮑魚扒鴛鴦蔬,鮑魚當然做得好,個汁勾得剛好,好味道。
另外原來仲有一個麻婆豆腐,送飯一流,好香而且一啲都唔辣,不過原來當晚仲有個鴨粒荷葉飯,結果就咁淨係食個豆腐, 荷葉飯無理由送麻婆豆腐,對嗎?只能夠淨食麻婆豆腐罷 ,因為不想浪費荷葉飯荷香。
尾聲嘅甜品有花生芝麻糯米糍同埋環球鮮果盆,不過前段太飽,甜品都冇乜胃口食。
雖然今晚嚟到石門都冇乜特別嘢玩,只係食餐飯,但係行咗個轉環境都幾清幽,如果有staycation 都唔錯。