2007-05-31
好耐冇同老婆去行街, 今朝一早食左件三文治就去左SOGO shopping, 老婆就收获甚丰, 我就乜都冇买过, 唯有食番餐好D o既补偿番啦!谂住去世贸阿拉面馆, 但醒起有间韩国野好似几得, 见有lunch set都系under $100, 值得一试.店子不算很大, 但光线充足又坐得很舒服. 一点半左右入座, 已经过左peak hour, 不过好在lunch set供应到两点半. 选择不算多, 大概四、五款左右, 但有齐汤面、牛肋骨定食、石头饭、牛肋骨汤等...我同老婆分别叫左石头饭($68)同牛肋骨($88), 每个餐都包前菜四小碟, 一碗汤及咖啡.石头饭食法正宗, 材料丰富新鲜, 分量亦没有因为系lunch set而缩水, 配以韩式辣酱味道一流. 所谓宝物寻归底, 千万别忘记吃一口饭焦!牛肋骨铁板上, 分量亦不少, 足有两大旧. 可知晚餐点一客的话要$130, 份量顶多只是多一点点, 所以差不多是物超所值. 牛肋骨肉质嫩滑, 肉汁丰富, 调味的份量亦很适宜, 不会盖过牛肉的鲜味.泡菜虽然只有小碟的份量, 但已叫我印象深刻, 新鲜是肯定的, 味道层次分明, 不会只觉辛辣. 港式韩烧
泡菜虽然只有小碟的份量, 但已叫我印象深刻, 新鲜是肯定的, 味道层次分明, 不会只觉辛辣. 港式韩烧的泡菜固然未能相比, 个人觉得就算是标榜著正宗韩菜的韩国料理出品亦有距离.
食物质素总括来说可算是非常之高, 服务方面亦差不多是满分的, 待应个个有礼, 笑容十足, 会问下你对食物的意见, 当结帐离开时又听到了不下三四声诚恳的多谢.
午市不设加一, 埋单就系$68+$88.
我俩对这餐都赞不绝口, 相信离番兜之期不远矣.