2010-08-27
离开对上一份工,已系十年多前嘅事,依班旧同事都几年无见,卒之约到聚一聚食番餐,实在难得!地点,就佢哋所以拣观塘区,食乜,佢哋话晒事,所以哩咗APM嘅Hipot,稻香系嘅副线火锅品牌,可能星期五关系,人头涌涌,虽然订咗枱,都要等一阵(十分钟左右),无所谓,反正我哋未人齐,佢哋限时两个钟(差唔多人齐至入,食尽两个钟),不过,依个条件好流,我哋未够7:30pm已入座,过咗9:30pm佢哋都无理我哋,只系帮我哋执执枱面清清场,由得我哋继续斟嘢饮,斋坐吹水。因为稻香系副线,又出卖大包个招,免茶免芥免加一,悭番唔少。依度唔系任点任食,逐样计,火锅汤底有7款,单锅(即系细锅,一人一炉个只):$19-$23;大锅:$48-$50。配料都好多选择,精选推介,即系贵价嘢,例如:带子、活鱼片、美国原装桶蚝:$42-$98;其他配料多达70款,都系$18-$42;仲有刺身供应,散叫或拼盘都得,散叫都系$18-$38,拼盘就分几个价钱$68-$148,视乎刺身种类同数量;另外,加$12可任饮汽水、果茶同糖水,不过,如果要任饮,就要全枱计数,唔可以有啲人要,又有啲人唔要任饮。我哋七大一细,最初都谂住散叫,但坐落无
我哋七大一细,最初都谂住散叫,但坐落无耐,有个经理见我哋有成8个人,就推销佢哋个六人餐,卖$988,本来预订减收$200,依家特价照减$200,仲加送依样个样,我哋都不为所动。跟住有个阿姐哩,又再次推介上述六人餐,送嘅嘢仲比之前个经理讲得多啲,感觉好似去咗兜售会藉嘅地方,不停游说,唔买唔准走咁,哈哈,听完佢讲,旧同事发挥会计本色,左计右计,发觉几抵有得谂,结果决定食佢个六人餐,实价$788,揸DBS埋单有88折,折实埋单价$693.50,七个大人计,每人当收一旧,食得好饱,饮得好涨(打鞭炉特别口渴,所以小弟一人砌低咗4杯嘢饮,哈哈,饮嘢都翻本呀)!
讲番个六人前丰料餐,包以下咁多样嘢:
1. 安格斯肥牛两碟,加送黑豚肉三碟。安格斯肥牛每碟散叫要成$88,而且每碟唔系好多,得8大片,份量少得可怜,至于黑豚肉每碟都只系9片,所以佢唔送多三碟黑豚肉真系唔够食。安格斯肥牛,唔似和牛咁油花分布均匀,但牛味几唔错,渌两渌就食,口感几嫩滑;黑豚肉,相对一般猪肉脂肪低,但肉质依然松软,渌熟后食落同样腍滑。
2. 珍宝盛盆,即系一大盆海鲜,有青口、北寄贝、赤贝肉同螺片,都算几有睇头。螺片快手灼一灼就食,几爽口,渌耐咗就韧过柴皮;而北寄贝、赤贝肉做刺身几好,打鞭炉就唔太理想,好易韧。
3. 原条𫠒红起片半条,讲明依晚无𫠒红鱼,改送两条新鲜活鱼或两份三文鱼刺身,我哋要一条活鱼(鲔鱼)起片,另加一份三文鱼刺身。鲔鱼几新鲜,好嫩,系有少少细软骨,小朋友食就要小心啲,最正系渌完晒啲鱼片,我哋将成条鱼壳放入个汤度再淆,个汤燥就燥咗啲,但好够味;三文鱼刺身一客有12片,算不上好肥美,但色泽、质素都过得去。
4. 田园大碗蔬,有咩菜我谂都系随师傅仔执,但计有都成6-7款,好似粟米、白菜仔、南瓜、鲜冬菇、红萝卜……等,基本上都算够数。
5. 精选火窝生料$48元以下6款,佢哋就送多4款,即系一共有10款。我哋梗系尽拣啲贵价少少架啦,有带子、象拔蚌、原只鲜鱿、海虾、花枝片、黄金虾丸、墨鱼丸、猪润……等,老实讲,质素中规中矩,系嫌每兜份量偏细,好似花枝片咁,散叫$42兜,得个6、7片;猪润散叫$38兜,数落大概10片松啲,底下垫满生菜嘅!
6. 自选汤底大窝,拣咗金粟猪骨锅,无咩原因,都系随意拣!
7. 包埋任斟嘢饮,嘢饮都几多选择,汽水系可口可乐系,果茶就有芒果汁、酸梅汤、桃橙汁、柠茶,仲有沙冰,糖水只系独沽一味:养颜芝麻糊。虽然系六人餐,预包六个人任饮,但我哋有8个人,都无额外收番2个任饮,算唔话得,几大方无同我哋计!
对住嘢饮区嘅另一边,就系酱料区,大概10款左右酱料任你沟、任你混,如豆板酱、生熟蒜、沙茶酱、葱花……等等。我就好认真咁自家混酱喇!环境OK,有卡位,又有大大细细圆枱,装修简约啲,银黑配衬。服务几好,侍应几有礼貌同笑容,一贯稻香风格。不过,时近中秋,有侍应走过哩兜售稻香月饼,在未有得食之前,一个哩完隔十几分钟又哩一个,大赞话抵买,咁我见个价钱确系几抵,可惜此刻对月饼兴趣又唔系太大,力婉佢哋「好意」,系感觉有啲烦!