2018-12-06
笔者今次继续系西营盆度觅食,偶尔发现有一间越式餐厅,店员企左出黎门口好踊跃招呼客人,于是笔者就同朋友一齐试下。一入到铺头,发现人头涌涌,正当笔者以为无位嘅时候,店员就招呼左我地上去餐厅嘅第二层,所以其实位置都几充裕,唔洗担心无位嘅情况发生。笔者系lunch set入面选择左碳烧猪颈肉金边粉(金边粉需要加钱转)。整体味道唔错,汤底清清淡淡,配埋重口味嘅烧猪颈肉就岩岩好,再加埋煮左无耐所以仲系爽口嘅芽菜,平衡翻得肉类嘅呢碗粉。唯一比较令笔者感到可惜嘅系佢嘅碳烧猪颈肉并无分开另外端上,令到d猪颈肉浸左系汤到,搞到霖左少少,而猪颈肉嘅油分都会渗入到汤底,令到每啖金边粉都有少少油腻,食得多会觉得有d济。