2020-08-26
今日嚟到旺角朗豪坊旁边嘅呢一座翻新建筑物, 喺朋友介绍下,直接门口入嚟就按电梯上到二楼厨尊。舖入门口就见到呢个饭堂既介绍, 以及一部大型自助点餐机。点餐机系需要以八达通付款, 如果需要用现金就可以去到右手边嘅收银处。讲番食物方面, 第一次来到真系样样都想试, 饭堂嘅唔同摊位都提供各类新加坡美食,胃细细食住4样先😂:1) 咖央多士: 并唔系每个人都钟意食咖央酱,但系由我第一次喺新加坡食过之后都一直好钟意食, 加上𠮶块厚切牛油,谂起都想再食😏 块牛油仲会半溶状态,好正。2) Rojak(新加坡沙律) : 里面有油炸鬼😁出奇。番石榴菠萝青苹果, 加埋酱汁同埋洒上花生碎, 好健康。3) 慢煎糕: 呢一味𩠌真系要慢慢煎,所以大约等咗15分钟, 不过都好值得, 香脆可口既外皮, 里面包住满满嘅花生碎, 不过食落去就干身咗少少, 如果可以加啲花生酱落去, 就啱晒我呢个花生怪啦😍4) 海南鸡饭: 以呢个价钱嚟讲,海南鸡饭嘅份量偏细(指鸡肉), 不过如果加埋啲饭,一个人食都够饱嘅,酱汁正常,唯一是白饭太干, 而且传统系提供油饭,呢度可能无提供。5) 南洋咖啡:出色👍👍 见到佢个煲就已经知冇得弹😋😋
5) 南洋咖啡:出色👍👍 见到佢个煲就已经知冇得弹😋😋