餐厅: La Parole
资讯:

2018-01-31 478 浏览
Appetizer:北海道带子二重奏呢道北海道带子二重奏,一只带子两种食法,创意十足。一半嘅带子就咁当刺身配意大利鱼子酱,另一半就香煎完之后配海盐调味,size都几大只,卖相吸引,不过两种食法嘅味道都比较淡,唔算话好鲜甜~Appetizer:香焗大蘑菇配海虾、鱿鱼及巴马臣芝士一道简单精致嘅开胃菜,大蘑菇嘅面头就好似摆咗一只太阳蛋咁样,但其实呢个太阳嘅真身系虾球、鱿鱼同巴马臣芝士嘅结合体。蘑菇本身好水嫩,虽然味道比较清淡,但就更加突显到浓郁嘅芝士味,加上海虾同鱿鱼,口感丰富之余,亦都多咗一重鲜味。Main Course:香煎比目鱼鱼皮香煎到带焦糖色嘅外表,干身香脆,切开鱼肉,湿润多汁,嫩滑到几乎可以将佢逐块逐块咁分开。而令我最惊喜嘅就系佢个唔平凡嘅蕃茄酱。酱汁系由意大利蕃茄仔同车厘子混合而成,甜酸味嚟得好清新自然,完全唔系蕃茄膏𠮶种咁霸道嘅味道,衬托出鱼味之余,又唔会过火,系一个令人好滋味嘅配搭~Main Course:香焗鸭胸配新鲜无花果及小红萝卜,红酒烧汁、红菜头酱及无花果芥末酱汁以鸭胸为中心,好似时钟咁形成一个圆,最中间嘅系红酒烧汁,而外围嘅就系无花果芥末、红菜头酱、新鲜无花果及小
Appetizer:北海道带子二重奏
北海道带子二重奏

Appetizer:香焗大蘑菇配海虾、鱿鱼及巴马臣芝士
香焗大蘑菇配海虾、鱿鱼及巴马臣芝士

Main Course:香煎比目鱼

香煎比目鱼

酱汁以鸭胸为中心,好似时钟咁形成一个圆,最中间嘅系红酒烧汁,而外围嘅就系无花果芥末、红菜头酱、新鲜无花果及小红萝卜蓉。鸭胸焗到好鲜嫩多汁,咬落带少少烟韧嘅肉感,顺序逐款逐款咁点嚟食,每种酱汁都为鸭胸都带嚟唔同嘅风味,当中最惹味嘅就系点红酒烧汁;而最清新嘅就一定系配无花果同小红萝卜蓉~

Main Course:香煎法国牛柳配小红萝卜及榛子,红萝卜烧汁及柚子酱
唔好睇呢块牛柳细细件咁样,其实佢咬落都好有肉感,牛味浓郁之余亦都好soft同juicy。我唯一想挑剔嘅就系佢嘅外观,个人认为如果煎成格仔花纹嘅话,卖相就会靓好多~另外一点我比较欣赏嘅,就系佢嘅小红萝卜,细细只,就好似卡通兔仔拎住嘅红萝卜仔咁样,而且咬落仲好清甜。所以,我觉得呢个配搭真系好过𠮶啲我地成日食开嘅薯菜。
香煎法国牛柳配小红萝卜及榛子,红萝卜烧汁及柚子酱

Dessert:苹果批配呍呢拿雪糕
苹果批嘅甜味,主要系来自苹果肉本身嘅果糖,无添加多余嘅糖浆或者果浆,所以成件事好清新同埋自然~
苹果批配呍呢拿雪糕
2017-12-15