餐厅: La Parole
资讯:

2018-01-19 1059 浏览
社企食店越趋多元化了, 除了为基层供应廉价食物的饭堂外, 也有高档西餐厅及中菜馆等, 近期又发现上环有一间食法国菜的La Parole , La Parole扣除成本后所有利润捐畀福利机构~庭恩儿童中心, 协助有语言障碍的小朋友克服困难, 社企概念其实很好, 可以提供工作机会给社区人士及协助 target supplier, 为社会资源分配提供一点力量。La Parole 走高档法国菜, 装饰很grand, 气氛浪漫 。另人边适合包场搅私人PARTY今晚同朋友吃这个6道法国菜 ($438/位, SPECIAL OFFER)法式餐包 附蕃茄蒜蓉酱牛油橄榄油传统法包皮脆内松软, 搽牛油或番茄酱食, 清新又香口, 至于那件核桃提子脆皮麦包就斋食己经好好味了, 呢度嘅面包个包皮真系焗得好脆口, 够 raw, 麦味又香, 我跟朋友食到唔停口.....我地食完叫多份….即每人食左一份餐包共4件, 真大食。北海道带子二重奏 ~ 带子刺身伴鱼子酱及芥未并海盐香煎带子 北海道带子一味二食, 香煎及刺身各一半, 还加了少许鱼子酱提鲜, 刺身带子鲜味十足, 也算爽口, 香煎朋友食左。蟹肉芦荀意大利饭蟹肉略欠

另人边适合包场搅私人PARTY

法式餐包 附蕃茄蒜蓉酱牛油橄榄油
法式餐包

北海道带子二重奏 ~ 带子刺身伴鱼子酱及芥未并海盐香煎带子
北海道带子二重奏

蟹肉芦荀意大利饭
蟹肉芦荀意大利饭

蟹肉略欠鲜度, 以露荀粒代替意大利饭, 清甜爽脆。

香煎鹅肝并新鲜无花果
香煎鹅肝并新鲜无花果

鹅肝表面煎得焦香脆口, 内心却极度嫩滑, 入口即溶, 放2粒黑盐再混合底下的苹果酱同食, 冇咁油腻, 更好食, 以新鲜无花果伴上, 清新健康减罪恶

龙虾汤
龙虾汤

入口 creamy, 香浓美味, 喊度也适中, 仲有龙虾肉食。

香橙雪葩
过塲清喉咙食物, 除左橙香应该还加了柠檬汁, 香橙雪葩酸劲十足, 唔太甜, i love it

香橙雪葩

香煎银雪鱼伴蕃茄香蒜奶油汁
香煎银雪鱼伴蕃茄香蒜奶油汁

presentation 鲜艶夺目, 好抢眼, 未食己加分了, 银雪鱼皮薄薄一片, 煎到脆卜卜, 鱼肉则保持嫩滑, 拈些淡淡然带微酸微香的蕃茄奶油汁伴食, 芳香带点清新。

香煎法国牛柳伴南瓜、意米、青瓜、红萝白粒
香煎法国牛柳伴南瓜意米青瓜红萝白粒

我同朋友都好钟意佢地个意米南瓜杂菜粒, 烟靭意米同爽脆青瓜红萝白粒及香甜南瓜, 捞埋个柚子酱食, 口感丰富又好味, 呢度厨师主打吃食材本身味道, 调味酱汁都好轻手, 淡淡然的调味, 注重健康食既客应该会 like 。

牛柳半只手掌大, 5成熟, 肉质嫩滑, 完全冇根, 似食紧牛肉他他的生牛肉, 嫩滑但牛味唔浓..

香焗龙虾配芝士忌廉汁及北海道带子火鸡卷配鸡杂汁
香焗龙虾配芝士忌廉汁及北海道带子火鸡卷配鸡杂汁

带子略煎香处半熟状态, 爽甜, 而火鸡卷就配鸡杂汁, 你冇睇错系鸡杂汁, 我初时都以为自己听错左, 第一次食鸡杂汁, 味道似鸡肝酱混左少许烧汁咁, 唔喊, 好淡味, 都几特别, 而火鸡卷有惊喜, 竟然唔嚡口, 火喉出色。

龙虾鲜甜, 配香浓芝士汁, 好惹味。

红桑莓蛋糕配expresso 雪糕
红桑莓蛋糕配expresso 雪糕

全晚亮点, 佢哋嘅甜品真系坚得, 红桑莓蛋糕莓味道非常突出, 个阵新鲜桑莓酸香好正, 绝不化学, expresso雪糕啡味出众, 浓香到不得了, 食落仲有粒粒咖啡口感, 超好食

即磨咖啡
完美的法国 fine dinner 以一杯香浓即磨咖啡完结。

哈……去厕所走廊啲昼都几靓
  • 甜品