2009-10-08 19 浏览
SEP 23, 2009 (WED) LUNCH $435之前见到食评D相&食评都几好,于是订位试一试!订咗位差D迟到无得食,行行行快两步先赶得到!入到去见到个无敌海景好靓,环境一流!感觉好舒服!一坐低有个waiter 就嚟介绍今日嘅餐汤& homemake 嘅餐饮,唔知系咪佢太温柔喔,重覆3次都真的无办法听得到,算了吧!经过细心研究餐牌后,order 咗呢两款 Set Lunch,仲问咗另一位 waiter 究竟餐汤&餐饮系咩东东嚟!SET LUNCH兰杜豆汤 ~ 豆味重,味道蛮不错喔!不过好似食紧碗粥咁!成碗都系豆,无咩汤饮好杰hehe!黑白德国饱 ~ 外皮脆内唔软,像是德国饱品种硬硬的,嚼劲十足,味道不错,配的牛油味颇浓香!未食完饱就上main course ,仲收咗个碟,大家都要拎住块包唔可以放低,waiter就放低碟主菜食得颇急!可能要赶住时间做多一转喇!西柚乌龙茶 ~ 系今日homemake 嘅餐饮!好苦涩!但我都觉得味道OK㖞!几清新!Main Course黑𫚧鱼 ~ 薯蓉、刀豆、sauce & 黑𫚧鱼先讲讲D配菜先,薯蓉份量颇多,但唔够滑,上面加上一些香草点缀,香草味颇
SEP 23, 2009 (WED) LUNCH $435
之前见到食评D相&食评都几好,于是订位试一试!
订咗位差D迟到无得食,行行行快两步先赶得到!
入到去见到个无敌海景好靓,环境一流!感觉好舒服!

SET LUNCH

Main Course
黑𫚧鱼 ~ 薯蓉、刀豆、sauce & 黑𫚧鱼
先讲讲D配菜先,薯蓉份量颇多,但唔够滑,上面加上一些香草点缀,香草味颇香!刀豆新鲜!
黑𫚧鱼好滑,鱼肉味鲜,好出色!但Sauce 不太啱口味!味颇怪!

Main Course
Ribeye ~ 好可惜地选了一个唔应该选嘅主菜,我系order medium ,但嚟到无9成半都有9成熟,一咬都已经有㶶味,唔想再评论,极差!

伴碟有鼠尾草一小片脆脆的,煎㶶咗嘅【南瓜、露笋、车厘茄】好失色
、幼薯条&薯角好脆卜卜、薯条上有些像是蒜,像是葱也像是笋的物体,味极浓怪怪的,但唔难食,亦唔会觉得好食,经询问之下,waiter讲咗个唔知咩英文,因为大家都唔太懂,于是想问一下中文系咩东东嚟,点知个服务生话:你要知中文要帮你问
,但一路见佢没意识去做,等咗一阵都系走人!

请佢要明白一点,佢识读个英文唔代表佢真系知系咩,可能就系佢跟本唔知读错咗,所以大家都唔知佢讲咩!
基本上成碟都overdone!
美心集团一向服务唔太差,但出奇地发觉员工啲制服真的好皱好皱,真系唔该熨一熨先开工可以吗?真的好碍眼呀!
仲有一件好奇怪的对话:就系个经理同个鬼佬鬼婆讲中文好奇怪,因为个外国人好明显唔知佢讲咩,咁点解佢会咁呢?唔通佢唔记得转丽音!hehe!

离开时见到好多人在门外买外卖,卖相不错,款式多,面包好抵食,$14有一件舖满好多士多啤梨嘅批,好抵!
服务方面:除咗制服好皱,表达能力有问题𠮶一位WAITER之外,整体都OK!
食物方面:除咗其中一个失手Main Course嘅Ribeye,整体都颇出色!

兰杜豆汤 Soup of today
德国饱嘅口味