2023-02-22 670 浏览
八时神仙草 📍中环歌赋街19号地舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━台湾过江龙仙草冰近排都几有热度 不过意外地经过几次都好似冇乜人排队 今次约埋friend嚟试吓呢个刨冰同日式 韩式 有咩唔同🤤━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━ 🍧 抹茶燕世雪花盛盘 $95 加芋泥 +$8▶︎ 仙草刨冰堆成小山状😲 面头有燕麦奶盖同抹茶雪糕 冰嘅底部仲会有一层仙草冻 另外配有炼奶可以自由添加 盛盘就有红豆 紫米 薯圆 芋圆 珍珠 我地另加咗一球芋泥 ▶︎ 仙草冰 口感系未曾试过嘅! 有啲拉丝 见到一条条嘅仙草 如果斋食冰味道会偏淡 加埋奶盖同雪糕同抹茶就啱啱好👍🏻 下面嘅仙草都颇爽滑 ▶︎ 几钟意佢嘅燕麦奶盖 唔会好甜同厚重 有少少奶香 亦有少少燕麦片增加口感 抹茶雪糕浓度正常 有抹茶味但唔算浓😙 ▶︎ 芋圆同地瓜圆都几烟韧有嚼口 食到芋头同地瓜味 白玉珍珠就更加弹牙有嚼口 至于紫米同红豆甜度偏高 不过口感不错 唔会夹生 ▶︎ 不过另加嘅芋泥唔太合我嘅口味🥲 有亮晶晶液态的感觉 食落非常顺滑 但有阵我唔钟意嘅似酸酸地嘅味道🫣好味指数:●●●●◐━━━━━━━━━━━━
八时神仙草
📍中环歌赋街19号地舖
今次约埋friend嚟试吓呢个刨冰同日式 韩式 有咩唔同🤤

🍧 抹茶燕世雪花盛盘 $95 加芋泥 +$8
好味指数:●●●●◐
抹茶燕世雪花盛盘

🌿 烧仙草盛盘$48
▶︎ 一碗烧仙草 入面有少许花生 配嘅盛盘同样有红豆 紫米 薯圆 芋圆 珍珠
▶︎ 烧仙草系暖嘅 一开始食会觉得偏液体 口感似鼻涕🤣 而食吓食吓佢冻咗之后就会变得固态少少 整体口感偏滑 唔会好弹牙烟韧
▶︎ 唯甜度比起仙草冻会高少少 不过尚能接受
好味指数:●●●●◯
烧仙草盛盘

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
日期: 12月头 (下昼)
快乐指数😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性价比: 🌕🌖🌑🌑🌑