2017-06-24
一直对这家素食店好奇,好多次经过都不见它开门营业,想食都食唔到,另一次见到佢略派饭比老人家,原来初一十五都会派饭,几有善心,更想帮衬支持下佢。终于在星期六的下午,见到开门了,原来平日收三点半,星期日唔开,怪唔之得咁难食到啦。在门外没有放出任何餐牌,到底有咩食?好神秘。见坐满左人,兜一个圈返黎,见有位就入座,店面无人招呼,刚好另一个食客入黎叫店员落单,我又顺便叫埋。今日三𩠌饭有蕃茄炆豆卜,油麦炒鱼片,炸鱼块,老黄瓜扁豆汤无晒,改左饮热菜蜜。炸鱼块几脆,当然唔系鱼,亦唔似鱼,唔好当佢鱼咁食就ok,蕃茄豆卜味道调较酸甜恰好,油麦菜有啲黄,鱼片又几似样,两个𩠌都多汁,好送饭,饭系健康嘅十谷米,较有咬口但唔觉硬,我跟另一食客叫少饭,应该少左一半,饮品菜蜜好够味。讲真其实啲𩠌普通,胜在大热天时唔驶自己身水身汗咁煮,仲送埋野饮,算几实惠,店员都几nice,呢头附近无咩好食,有机会都可再支持呢间店!