2022-09-09
话说元朗有1间神1间秘拍埋一齐,就叫神秘餐厅,两间餐厅都系主打日本野的,神就系专食石烧牛,由于小弟曾经都系其他石烧牛既餐厅食过体验唔多好,所以平时都甚少去食石烧牛的,但呢间神系网上见到咁多好评,路过果阵就系门口望望下d价钱,无几耐就有位女侍应出黎热情招待咁教我点落单,好似日本拉面店咁系门口部机揿你想要既食物再入钱就可以了,由于落单过程比较急所以无影门口部机d价钱,主要都系有几款牛同埋几多g,分别有180,300,400,今日特别d见到有个午市期间限定牛小排只需$58,仲包任食饭,汤同沙律,青柠水都系任饮,呢个价钱非常抵㖞。落完单俾张飞待应入到去会安排你座位,系肉未黎之前可以自己出去拎沙律,汤,饭咁,环境同摆位都好整齐,小店店面唔会好大,如果人多时个个都出去拎野就要小心d了。先讲讲佢任食既野先,汤系罗宋汤,同平时茶餐厅味道差唔多,都有少少酸度又唔会好嗱喉果只,我最欣赏系佢d汤唔会得水,入面仲有好多配料呀牛肉咁,剩系个汤都想饮多碗。沙律就有椰菜丝,票米粒同车厘茄,酱料有柚子酱,胡麻酱同柑橘酱,我自己就落左d柚子酱,食落好清新。饭系用珍珠米,唔会好湿好烂,都算煮得岩岩好,另外仲有d饭素俾你加
饭系用珍珠米,唔会好湿好烂,都算煮得岩岩好,另外仲有d饭素俾你加,分分钟饭都可以食多碗。
座位上都有块牌教你点样食d石烧牛,未食过既朋友又可以参考下,另外都有d即磨黑椒同盐呢d调味料,仲有纸巾,基本上所有野都做得好到位。
最后讲返主角牛啦,其实份牛好快已经到左,上枱时块石板系非常热的,d油仲弹到我成身都系,呢样大家要留意下啦,牛小排既肉味都好够,加少少黑椒盐食仲更加突出,不过就真系要快少少食,因为块石板过左10分钟左右就开始无咁热,块牛排都比较厚去到后面都会比较难熟,但其实可以叫店员换板的但由于我都剩返果两少块就废事麻烦啦,切细块d慢慢烘熟佢食算了。
整体上今日呢餐真系改变左我对石烧牛既印象,因为之前系第2度试过既体验实在太差,而且呢间神平时既餐都唔算太贵,当然我今日食呢个午市期间限定就更优惠啦,我都会介绍朋友有机会一齐再黎食。