2022-04-16 1365 浏览
新景园食咗几十年,焗猪扒饭好多地方都做到出晒位,但系咖喱猪扒饭喺我心目中除咗新景园之外我都谂唔到有边间可以同佢匹敌,有啲地方可能猪扒靓咖喱差,有啲可能猪扒柴咖喱靓,新景园就真系两者兼备。咖喱香中有辣,怕辣嘅朋友不妨可以将猪扒沾咖喱汁可以令辣味中和。以前叫碟喱猪都需要5-10分钟,依家就行光纤,但系咁样车水马龙底下佢都可以做到上碟热辣辣确系架势堂。入到去「呯呯」声,睇住师傅将猪扒逐块逐块同你双刀火鸡姐小身揼松佢,猪扒食落去松化无比,食到某啲肥位置仲要做到一半肥肉一半肉,唔知真系以为食紧鹿儿岛猪质素,一碟咖喱猪得一粒薯仔,食完你就知道点解,呢粒薯仔可以话系神级之作。食到依家$90一碟我都觉得抵食 ,CP一流,猪扒多,食到最后,你应该仲会有几旧猪扒未食完,跟住建议攞把刀慢慢锯,沾上咖喱汁,感觉就好似喺花园餐厅叫咗份吉列猪扒一样,一碟饭两个观感两个食法,喂$90仲想点呢