2020-11-19
吾子厨房佢成间舖嘅主色调以浅灰色水泥墙身、白、原木色嘅配搭。走日式禅修风格,入到去成个空间嘅气氛平静亦带一份亲切感,有种到访人哋屋企嘅感觉。咁讲虽然好似有啲离题🙈 不过 吾子 比我嘅感觉较接近系一间茶室好惬意舒适🧘🏻.新座落系西营盘嘅地舖有两层,地面𠮶层主要系点餐、厨房同安排入座,二楼先系主要坐位。新舖最为大家熟悉嘅应该系一入门口落地大玻璃嘅位置。我见走𠮶时无人都快手影佐张相🥳提一提先佢哋试业期间要上网预约,如果要嚟记得一定要预早book位啦!不过呢就好似无话reserve咩位,到佐系自由选择坐位嘅。只可以话book佐时间准时到比较大机会拣到自己想坐嘅位🤫坐唔到都唔紧要,因为守时先系重点!楼上比较空旷,而且有榻榻米坐位都好正咖🥰.店员方面都好友善,好似招待客人去佢哋嘅屋企咁好warm🥰 贯彻左 吾子 呢个地方比我嘅感觉☺️食物方面我哋都点佐打卡必备嘅富士山同特色得嚟少有嘅白味噌芝士蛋糕。配返吾子比我嘅茶室感觉,点佐嚟自台湾嘅乌龙茶同果茶😌.4.3牛乳富士山奶酪 $48牛奶加入蝶豆染成蓝色嘅渐层,外形真系好靓啱晒打卡!不过应该系落得少鱼胶粉/片,好快会变形影相要快少少/唔好系咁移动佢🤣 味
坐唔到都唔紧要,因为守时先系重点!
楼上比较空旷,而且有榻榻米坐位都好正咖🥰
4.3牛乳富士山奶酪 $48
味道对我唔系食得咁甜嘅就会甜佐少少,奶味几浓但唔会话有腻感👌🏻望住佢都几光滑嘅外表其实好开心🥰
白味噌芝士蛋糕 $58
呢个好似系佢哋旧客要求重出嘅。重口味人士必爱😂 (我觉得比较咸,配返茶会好啲🙌🏻)
一入口我会谂起芝士鱼仔,系咸芝士口味喔!Aftertastes就系浓浓白味噌嘅咸味。
等 一期一会 - 冬片 (台湾南投松柏岭出产)
冬片乌龙茶收成期大概系年尾12月到年头1月嘅茶叶。因为系低温嘅冬天生长而成,茶叶生长速度缓慢所以产量好少。相较一般冬茶少佐苦涩嘅味道,多佐一种甜甜嘅回甘🌿
个果茶我唔记得佐个名,印象中系茶类入面唯一混合佐好几种材料嘅果茶。有红枣、橙同姜黄粉等等
可能系因为个茶焗住太耐,橙皮嘅苦涩都比啲热水浸泡佐出嚟😩 建议去佐橙皮会避免呢个情况☺
整体嚟讲佢系一个可以比到你一个几平静嘅空间去休息吓。食物方面唔系太合我个人口味,但值得去饮吓茶享受佢个空气同氛围🌿
特别都要再次感谢一下,系我倒泻茶即刻嚟帮我嘅𠮶位店员🖖🏻