2025-01-10 60 浏览
琴日系男朋友生日,特登订咗一间位于尖沙咀嘅海鲜火锅店一齐好好庆祝吓🥳🌟贵州酸汤鱼锅 $218本身以为系类似酸菜鱼𠮶种有几块鱼片俾我哋,点知一上枱我哋真系哇一声🤩原来系足足有一条鱼原条上!锅里面仲有好多配料,包括蕃茄、豆腐、大葱,仲有极多大豆芽,真系非常浮夸🤩重点系鱼肉入面非常嫩滑唔腥😚劲好食!至于汤底嘅酸味系劲强烈,比谭仔酸辣更加酸,系名副其实嘅酸汤😎🌟凉拌牛肉 $98呢个前菜牛肉卤得非常入味,仲有蒜头、洋葱嘅香气,惹味到令人一啖接一啖,有啲越食越辣,重口味嘅过瘾之选🤪🌟🌟海鲜拼盘(小) $588冇谂过小嘅海鲜拼盘都系份量十足,继汤底之后又再一次被震撼到嘅菜式🤩有扇贝、生蚝、鱿鱼、蚬、海虾,所有海鲜都非常新鲜💖可能因为佢哋有自家水池养住,特别推介海虾同生蚝💖大只之余肉质鲜嫩,海虾好弹牙,好食!🌟吊龙(大份) $208店员建议我哋将佢煮15至20秒就可以食,我比较钟意半生熟嘅口感,牛味更加浓郁😋🌟高钙羊肉(大份) $268呢个羊肉片带有脆骨,每片都有一定厚度,特别系个脆骨位羊味非常浓郁!🌟🌟招牌脆皮鸡 $78呢道菜嘅精髓在于鸡皮,乍看都系平平无奇,但渌完之后竟然可以变得咁脆,真系非常特别

🌟贵州酸汤鱼锅 $218

🌟凉拌牛肉 $98

🌟🌟海鲜拼盘(小) $588

🌟吊龙(大份) $208

🌟高钙羊肉(大份) $268

🌟🌟招牌脆皮鸡 $78
呢道菜嘅精髓在于鸡皮,乍看都系平平无奇,但渌完之后竟然可以变得咁脆,真系非常特别🤩而且鸡肉部分亦都非常嫩滑,个口感与脆鸡皮形成鲜明对比,几过瘾🤪

🌟新鲜鸡杂 $68
鸡杂有住鸡肾、鸡肝、鸡子等等,非常新鲜,冇任何怪味,配埋个酸汤底锦上添花

🌟蔬菜菌菇拼盘 $98
系一个好有诚意嘅出品,里面有足足10种不同嘅蔬菜同菇菌,特别系有比较少见嘅花生芽,口感清甜😍打边炉一定要食菜,因为可以平衡肉类嘅油腻感同减低罪恶感😂
每碟食物嘅份量都非常大,有少少眼阔肚窄,最后我哋都食唔晒,但所有成品都非常出色🥹🫶🏽
此乃自费食评。
庆祝纪念
生日
  • 海鲜拼盘(小)
  • 招牌脆皮鸡