2024-09-13 640 浏览
提早同屋企人庆祝做节,记得之前朋友介绍过佐敦有间顺德河鲜传统酒楼,所以就试吓!我哋一家人试咗个六人餐!份量全部都好大,我哋七个人食都非常足够!呢间传统酒楼真系好有旧式酒楼嘅风味,我觉得带外国朋友嚟食都系有一啲特别嘅体验!1. 虫草花鲜响螺头鸡汤 (5/5)首先上个螺头鸡汤就俾佢一大盘汤料吓亲,因为真系好足料!𠮶啖汤系极之浓郁!我哋七个人分每人一碗之余仲可以分多两至三碗!2. 啫啫西芹焗鱼卜煲 (5/5)全晚我觉得呢个系最最最好食个煲,入边真系好多鱼卜,全部都大大条,觉得好多骨胶原啊!味道煮得非常之入味,一啲都唔会觉得腥,而且鱼卜系爽、脆、滑!呢味菜应该喺其他地方都好难食到,所以呢个系极致推介!👏🏻👏🏻👏🏻3. 蒜子山扣脆肉风鳝皇 (4/5)鳝皇都系用煲,好肥厚嘅鳝片,但系我自己个人口味我会钟意系脆炸烧口味多少少,同埋鳝有啲骨,但味道浓郁香滑嘅!4. 金牌得奖铜盘污糟鸡 (5/5)呢个见佢个名都系比较期待嘅,卖相就系铜盘上,望落去好似好一般,但系你一食个鸡你就会觉得知道…..系非常之滑,同埋入味!呢个我都会推介!5. 太子成名脆皮咕噜肉 (5/5)咕噜肉真系非常之脆,一夹落去都已经知㗎啦

1. 虫草花鲜响螺头鸡汤 (5/5)

首先上个螺头鸡汤就俾佢一大盘汤料吓亲,因为真系好足料!

2. 啫啫西芹焗鱼卜煲 (5/5)

3. 蒜子山扣脆肉风鳝皇 (4/5)

4. 金牌得奖铜盘污糟鸡 (5/5)

5. 太子成名脆皮咕噜肉 (5/5)

咕噜肉真系非常之脆,一夹落去都已经知㗎啦,食落去就更加系外脆内软!

6. 笼仔荷叶梅菜蒸菜远 (4.5/5)

呢个应该都系招牌菜式,我好喜欢佢个甜梅菜,又唔会抢咗本身菜心𠮶个鲜味,我试过喺其他地方食可能梅菜嘅味太强,但系呢个系啱啱好!

整体嚟讲,一大班人做节或者平时宵夜晚饭都值得嚟,因为而家呢啲顺德菜式又要有水准,好难喺其他地方食到!而且价钱都系合理!
六人餐$2880!