2019-03-20
近呢两年将军澳有越来越多既新食肆,由细到大都住系将军澳既我都可以讲得上系食遍将军澳,难得今日庆祝朋友买楼成功就系附近食番餐入伙饭啦。他刚入住就已经说【浜烧太郎】不错了。【浜烧太郎】开系将军澳既翩汇坊地下,行入去可能需要多一点时间,大概地铁站10-15分钟路程左右吧,其实位置就比较近一点海滨长廊,所以周围既环境都会舒适点。【浜烧太郎】系一间充满日式感觉既餐厅,无论系七彩缤纷既布旗或是顶上悬挂既小灯笼,都充斥着日系风情,除左2人及4人座桌之外,浜烧仲设有4间榻榻米房间。而我就系坐左其中一间啦。食品既选择非常丰富,「基本既寿司、刺身、丼、串烧、拉面,另外仲有唔同既小食,即烧海产」,望到都觉得兴奋。🔹油甘鱼刺生 $92先叫个刺生开开胃先啦,油甘鱼本身就系我既最爱,鱼肉味到重,自身已经带小小咸味,加小小芥辣已经好perfect,而且仲系厚切油甘鱼腩,腩位既鱼油分布更加明显,口感当然非一般咁好食啦。🔹稻草烤酱油三文鱼刺身 $98另一款刺身就利害了,稻草烤酱油三文鱼刺身,超推介,系我食过既烧三文鱼最喜欢既味道,同样厚切既三文鱼刺身加上酱油烤熟,看似简单,但无论口感同味道都相当一流,肉厚满足,调味适当
🔹油甘鱼刺生 $92
🔹稻草烤酱油三文鱼刺身 $98
另一款刺身就利害了,稻草烤酱油三文鱼刺身,超推介,系我食过既烧三文鱼最喜欢既味道,同样厚切既三文鱼刺身加上酱油烤熟,看似简单,但无论口感同味道都相当一流,肉厚满足,调味适当完美,唔需要再加任何调味料,正。
🔹左口鱼边寿司 $48
寿司就唔叫太多了,但还是想试试左口鱼边寿司,左口鱼系比目鱼科,白肉鱼本身就非常柔软,味道唔会好浓,但有一点清甜既味道。
🔹烟肉芝士奶油意大利粉 $128
主食就叫个特别既,烟肉芝士奶油意大利粉系一道fusion式既日菜!!!
热溶芝士沾满每一条粗意粉,每一啖都充满芝士既浓缩香味,身为芝士控既我紧系食得兴奋,配合烟肉大虾配料,带岀简单美。
🔹带子鱿鱼烧 $58
另一主食拣左份大阪烧,传统既日系大阪烧,木鱼片、沙律酱、阪烧汁当然制缺一不可,味道甜甜咸咸咁就系大阪烧既独特口味,即叫即制上枱仲系暖笠笠,里面除菜丝之外仲有带子粒同鱿鱼粒,感觉十分丰富。
🔹炸明太子鸡翼 $68
最后来多份炸明太子鸡翼,酿满满明太子既去骨鸡翼,咬落会有一份满足既感觉,鸡翼胀卜卜咁,而且无多余既油腻感觉。
整体黎讲,【浜烧太郎】食物质素唔错,菜式既份量算合宜,而且价钱也不会太过份。环境可能参照了日本人性格注重干净整洁,食得舒服又倾得开心,温暖的一餐入伙饭呀。