2006-11-10
Bostonian系香港数一数二既西式餐\厅, 但其实lunch style有D似Royal Garden既Sabatini, Regal HK既Zeffirino, etc.. but装修比较简约, 没有那般拘束既感觉, 我个人recommend set lunch, 正价HKD198 + 10%。若你系Entr嶪Club Member就会二人光顾一人收费。头盘: Buffet Style西式方面生蚝、焗蚝、烟三文鱼、各款沙律、蕃茄配水牛芝士、鹅肝醤、cheese platter (like brie, goat cheese, blue cheese.. etc)日式方面刺身(三文鱼、呑拿等等、没乜留意)、冷面, 日式选择不多汤: soup of the day, 不过选择汤就无头盘, 你话値唔値?主菜: Main course通常都系6拣1, 但本人去个十几次,都认为无乜太大改变, 基本上都系, red mullet, pan fried salmon, lamb chop, steak等等, 煮法和配菜都差唔多, 个人recommend鱼或羊, 尤其系鱼, 因为一个portio
头盘: Buffet Style
西式方面
日式方面
刺身(三文鱼、呑拿等等、没乜留意)、冷面, 日式选择不多
主菜: Main course
通常都系6拣1, 但本人去个十几次,都认为无乜太大改变, 基本上都系, red mullet, pan fried salmon, lamb chop, steak等等, 煮法和配菜都差唔多, 个人recommend鱼或羊, 尤其系鱼, 因为一个portion系City super, Taste, Great都要几十蚊, 仲要番屋企慢慢煮添。况且牛排你话七成, 分分钟九成熟, 都时后悔都黎唔切。你可以叫龙虾, 不过要加HKD250。
甜品: Dessert
食左一年有多, 都系变化唔大, 不过最欣赏既系有时伴碟ice-cream坊间食唔到, 例如balsamic vinegar ice-cream, cinnamon ice-cream, 可能系自家制挂。最近有D甜品水准劲差, 我上个月叫左个strawberry sabayon, 里面水汪汪, 买相丑様, 好难食。
餐\饮: Tea or coffee
最近几个月开始, 可以叫orange juice代替tea/ coffee, 都唔错, 起码多个choice。
再提一提大家, Bostonian都有set dinner, 但at least HK$500. Sunday brunch ard HK$350。両者都未加一。