2023-05-25 444 浏览
话说呢间米线系我其中一间区内经常帮衬嘅小店之一。呢排唔知点解好多唔同嘅IG同埋YouTube都有讲贵缘小窝米线,见个个都写我都凑下热闹。今次除咗食米线之外,仲食咗好多小食。前菜其实好多都好精彩,孜然凉皮条同皮蛋豆腐都话系推荐,虽然食过两次但都无食呢到前菜,其实好想食蒜泥白肉因为劲多人推,但两个人无能力食咁多,下次留名再食。个皮蛋豆腐,非常出色,用上嘅酱汁你异想不到,孜然凉皮条个孜然味好劲,凉皮条好有咬口,我以为系粉皮,问一问之后原来佢哋系猪皮,好有特色。呢度开心嘅系都有好多种唔同嘅汤底选择,特别之前喺云贵川先见到嘅青花椒汤。有人怕肥,无食米线要芽菜底,最正系芽菜底唔驶加钱,招牌酸辣汤加了萝卜,螺旋藻,秘制腩肉,后面两者都系呢度推荐嘅𩠌底,秘制腩肉唔算太肥,但佢用上嘅秘制酱汁就好好食,萝卜鲜甜,螺旋藻基本上系好多米线舖头嘅选择,呢度唔使特别好贵加钱,系一个唔错嘅选择。青花椒麻浓汤唔系成日见到,当然要试,要了腐竹,冬菇,猪软骨同炸酱,炸酱可以另上,配上唔算太腍而刚好的米线,佢嘅猪软骨算非常入味,炸酱系最好的,另上之余,味道之浓好有我最爱长沙湾个间米线嘅风格。
话说呢间米线系我其中一间区内经常帮衬嘅小店之一。