2023-02-18
呢排真系太忙,完全冇时间写食评。而家要报复式写返😂作为一个红虾意粉爱好者,一见到有餐厅有红虾意粉,第一时间一定会去试!今日嚟到IFC呢间餐厅,同老公撑枱脚,顺便好好享受维港海景。餐厅位于IFC 4楼,无敌大海景,有得坐户外同indoor。餐厅装潢非常新净得体,唔算太迫,啱晒同老细食business lunch!Lunch 正常都系set menu,三个course $400 加一埋单,面包任食。面包值得一讲,冇影到相,但系好好食。配面包嘅有香草酱同埋牛油。牛油上面加咗蜜糖同盐,食落去味道同口感好特别。Storm Clam前菜拣咗呢个clam,佢系好似日本炭烧𠮶啲蚬咁,煮之前已经㓥好晒,然后摆落个贝壳度加啲上汤,再慢慢烧熟佢😍煮好之后,上面会加埋三文鱼子同埋一啲泡沫,食落去好鲜甜,好似去咗日本咁😍值得推介八爪鱼沙律八爪鱼沙律,要另加$68,不过价钱都系值既。八爪鱼有一大条,唔系净系得几粒,冇㶶味,而且煮得好琳。中间嘅沙律有啲沙律菜同小蕃茄,个沙律醋酸酸甜甜,好refreshing。红虾意粉以价钱嚟讲,呢个红虾意粉好抵食。虽然我嘅favourite都系另外一间餐厅,不过暂时嚟讲呢度排第二😆
Storm Clam
Storm Clam
八爪鱼沙律
八爪鱼沙律
红虾意粉
以价钱嚟讲,呢个红虾意粉好抵食。虽然我嘅favourite都系另外一间餐厅,不过暂时嚟讲呢度排第二😆😆红虾意粉有三只虾,虾既大细适中,而且份量好足,虾味浓郁,浸满晒每一条意粉。意粉嘅质感都比较烟靭,非常有口感。
我比较钟意呢间餐厅会加啲泡沫🤣令到成件事好精致,而且啲泡沫系有香味,增添每道菜嘅层次感。红虾意粉呢度绝对系抵食之选!
红虾意粉
栗子蛋糕配雪糕
最后甜品,佢每日都会有唔同款式。今次试咗栗子蛋糕,味道唔错,配埋意大利雪糕,完美收场。
栗子蛋糕配雪糕
总体嚟讲,呢间餐厅虽然好新,但系真系试完绝对唔会中伏。已经介绍过几个朋友去,个个食完都话抵!因为喺IFC呢个地段,呢个价钱,呢个环境,呢个食物质素,根本真系物超所值。
不过唯一美中不足嘅系,之前去咗两次d waiter都唔算话train得好好。所以希望餐厅可以更加注重员工嘅服务质素 (态度系正常,不过系整体感觉唔够专业only)😂其他方面就冇得输啦,希望餐厅会继续做落去,越做越好!
(Price: weekday lunch $450/pax.)