2017-06-16 396 浏览
大家一齐黎食私房菜,当然期望食得有住家感觉既同时,又要有特色,食平时未必食到既𩠌。第一样系阿妈老火汤,睇色水都知道够晒老火,饮落味道够出,萝卜猪肺味够润,饮唔到有味精添加。第一碟𩠌就系蒸贵妃蚌,用大量蒜蓉香葱黎蒸,一啖咬落就知道味道新鲜,蚌既汁明显系甜,蒜蓉葱再加上鼔油更能带出鲜味,口感香滑,由口腔直入胃部。豆豉蒸白鳝,一闻已经非常香好吸引,白鳝够入味,滑滑既鳝皮包住更滑既鳝肉,始终中式白鳝系比鳗鱼肉滑溜更多,肉质除左滑外,鳝肉充满鲜味,最后食左五旧鳝肉。南乳炸猪手,哗,一食就食到猪手充满南乳味,相当入味呀,除左南乳够香,仲同猪手肉味道相当夹。质感方面猪手炸得好香,皮就好脆,加上蒜粒令口感更丰富。饭后甜品有鲤鱼一条,系呀外形系鲤鱼,实际系芒果布甸黎架,口感非常滑呀,好比真鲤鱼一样线手架,滑溜既鱼肉加上花奶就更滑,用呢个做形的确唔错。