2018-09-12 74 浏览
今晚同左朋友去旺角食饭,有间餐厅环境好特别,主打火锅中菜料理。我一直觉得旺角一向都以台式/西式和楼上咖啡店称霸,原来都有中菜架!我同朋友夜晚就去试下啦!我地叫左一个干葱爆豆豉鸡煲,鸡件先走油爆香,入口好香口带点焦香,鸡肉中间非常香嫩,酱汁收干水唔会水汪汪,豆豉咸香好惹味,欣赏鸡肉保持肉汁,食入口唔会干身!调味得宜唔会好浓郁。之后叫左一个金蒜银丝蒸大元贝,大大只带子入口竟然非常鲜甜,中间软绵刚刚熟透,粉丝吸到带子鲜味再加上香口蒜蓉,非常滋味!超钟意食蒜蓉呀!潮式油浸咸鲜黄花,外层香口中间鱼肉非常滑溜,鱼皮咸香中间鱼肉鲜甜,非常特别既菜式!我地一人叫左一碗白饭,份量刚刚好!