2014-01-01
在九龙城读书的我对这里并不太熟生。但讲到食野,九龙城多数𠮶三样:泰国菜,清真牛肉饼同Tony Wong,今晚我地就试左第二样野,就系私房菜。呢度好近旧机场,如果坐车去响富豪东方站落车行去,真系唔洗一分钟就到!!我地被安排去第二层,我地一行十几个,都唔觉迫。因为系私房菜,老板娘会选好嘅食材,再由佢发板,老板娘话想确保食物新鲜度,所以啲食材好少留过夜,有啲野食你响度食过好食,你就要早几日call定嚟俾佢准备(^ム^)!呢个系头盘,好惹味,炸粉有啲薄,唔系好腻又脆口,而茄子仲可以保持爽口,无吸左啲油份。软壳蟹有点淋身,但味浓。哗!非常入味同淋身!可能只凤爪本身大只,加上软绵绵几索汁!呢个菜响第二度都食过,呢个就唔系好够芥辣味,就唔以芥辣味,似凯撤沙律云耳般,不刺激,反而有啲温和添。云耳属小云耳,细细粒,入口方便又爽口。炸得好干身,炸完豆付仍硬与炸粉不太贴,外脆内软唔易散。因为唔食猪所以无食,不过闻到朋友仔食好香咁!哗!!只蚝煮完都咁大只嘅!老板话用系用猫图牌子嘅砵酒一起煮的。食落去好香酒味,亦突显到蚝嘅鲜甜♥♥呢个名好靓♚其实系蒜蓉蒸粉丝大扇贝♕只扇贝又大又新鲜,很爽。蒜蓉落得好适中,唔太多
我地被安排去第二层,我地一行十几个,都唔觉迫。
因为系私房菜,老板娘会选好嘅食材,再由佢发板,老板娘话想确保食物新鲜度,所以啲食材好少留过夜,有啲野食你响度食过好食,你就要早几日call定嚟俾佢准备(^ム^)! 呢个系头盘,好惹味,炸粉有啲薄,唔系好腻又脆口,而茄子仲可以保持爽口,无吸左啲油份。软壳蟹有点淋身,但味浓。
哗!非常入味同淋身!可能只凤爪本身大只,加上软绵绵几索汁! 呢个菜响第二度都食过,呢个就唔系好够芥辣味,就唔以芥辣味,似凯撤沙律云耳般,不刺激,反而有啲温和添。云耳属小云耳,细细粒,入口方便又爽口。
炸得好干身,炸完豆付仍硬与炸粉不太贴,外脆内软唔易散。 因为唔食猪所以无食,不过闻到朋友仔食好香咁!
哗!!只蚝煮完都咁大只嘅!老板话用系用猫图牌子嘅砵酒一起煮的。食落去好香酒味,亦突显到蚝嘅鲜甜♥♥ 呢个名好靓♚其实系蒜蓉蒸粉丝大扇贝♕只扇贝又大又新鲜,很爽。蒜蓉落得好适中,唔太多遮盖扇贝味,又少,令本身无味嘅粉丝都有扇贝同豉油加蒜既味。
新加坡地道菜,原只虾与咸蛋黄炒至起沙再以蛋黄黏上麦皮,食落好香口。欣赏系以前食过的都很多咸蛋黄,始终呢样野都唔系好健康,一路食一路惊X﹏X,呢度唔肥腻听呢个名你估吓系乜?? 以为系龙趸,其实系将龙虾肉放响原个蕃茄里面,用了龙虾汁淋面,除左味道同貭感好之外,presentation仲好精致,如果个碟都转少少会更好,例如白色瓷碟等! 清蒸鲍鱼或清汤嘅都食过,椒盬既系第一次!俾想像的好好多,鲍鱼外层是一层炸粉炸硬左,但系内裏软绵绵,形成对比,加上惹味的椒盐,好想encore多只! ๛ก(ー̀ωー́ก)水煮科中,食得最豪系今次!对于喜爱川菜的我,呢条鱼嘅辣度系低级组,开心既系只可食到微辣的食友都食到!一起享受呢条又滑又香既龙趸!不过唔食得辣嘅朋友就唔好夹啲粉丝,因为佢索埋啲辣汤又麻又辣,我就觉得好正,但系如果食唔到嘅人就。。。后果自付…!Haha 老板娘指出呢味𩠌要好多功夫,洗猪肚已经系一样好麻烦既事,仲要窒只鸡落去,饮完啲汤个个都话暖泣泣,猪肚被老板娘好手势地剪碎,猪肚无𠮶种内臓臭味,而鸡食落都系嫩的,有啲食友饮先一碗又一碗,老板娘话呢个一定一定要预订定,因为猪肚要用新鲜同花时间整。 炸弹X﹏X唔系吖嘛!?系!系炸。。。蛋!仲系酸嫁添!系用醋煮嘅鸡,鸡好嫩滑,呢个鸡响呢个环境都几特别,因为出街食时好多时都系炸子鸡,白切鸡或盬焗鸡等,微酸味浓嘅鸡响食左咁多味𩠌之后都唔会因为觉得饱而唔想食,仲有好特别炸蛋,就是将烚鸡蛋炸左再淋上醋,味道像食猪脚姜的蛋,但就表皮炸到皱同硬,好有咬口! 呢个系我全晚最喜欢的!南瓜磨成蓉煮菜再放在南瓜盒中,个蓉超浓郁,可以话比出面既南瓜汤仲浓,而且成晩都好多肉同海鲜,呢个南瓜盒好啱食。 讲起黑白泡饭,我谂起炸炸声!将黑糯米炸到脆卜卜,再放在热泡饭中产生炸炸声,黑米又似跳豆般在汤面上微跳,食落好脆又好赵口。汤很清甜
,原因汤有放龙虾粒落去煮, 连汤饭都好足料! 最后以芒果糯米糍同生果碟(菠萝同火龙果)作结束。
呢餐老板娘话基本上系五百蚊度,真系好抵!呢个价钱,食左好多海鲜外,仲有食左好多新鲜感!物超所值!值得推介的私房菜!