2015-12-30 1797 浏览
今日约左朋友食晚饭,朋友在apm放工,上openrice见有间私房菜就在附近,就上去食下。见几特别,有今日特别餐。最后我们选择左一个牛,一个羊,都系六成熟。餐汤今日有红腰豆同罗𩠌汤选择,我们见红腰豆嘅汤都未饮过,就饮下啦。饮落有小小粒粒状嘅豆豆味再配上有小小忌廉味,几特别,唔错。蒜蓉包外皮好脆,蒜蓉味浓,唔错。到主菜上枱,我朋友叫左个纽西兰肉眼牛扒六成熟,卖相几吸引,跟薯菜,有瓜,薯仔。我朋友原本想食五成熟,牛扒食落比她想像中熟,食落有d像八成,肉质一般粗糙,牛肉味浓,味道一般,有点像西冷牛扒嘅质感。到我嘅羊架六成熟上枱,睇落卖相唔错。食落味道唔错,唔会太苏。六成熟都几香口,我朋友唔太食羊,食左小小后都想食件,我就给左一件给她。她刚好食左件睇落好熟嘅羊架,食落有八九成,她说较熟。厨师对生熟嘅火喉有小小参次,不过味道都可以。个餐包一杯饮品,我就叫左个桃味嘅红茶,饮落几消化,食左几多肉。最后我们叫左个朱古力特浓嘅朱古力味蛋糕,反而依个蛋糕几好味,睇落好像软软的。食落原来系一层一层嘅朱古力,几好食。
见几特别,有今日特别餐。
最后我们选择左一个牛,一个羊,都系六成熟。
红腰豆忌廉汤
蒜蓉包外皮好脆,蒜蓉味浓,唔错。
肉眼扒
羊架