2016-06-15
工作繁忙,有时约朋友见面都要花上数星期先约得齐人~~一星期前,终于定到日子!朋友提议去食私房菜,贪佢静静地,又可以坐得耐少少~~咁就顺便订埋位。今晚私房菜嘅位置喺尖沙咀,旺中带少少静,喺北京道附近嘅商住大厦,唔难揾。可能提前订定位,店员安排咗间房俾我哋,够私稳又宽敞~坐低无耐,店员好快就上菜~首先,有<大白菜猪肺汤>,火喉十足,足料又清甜!<凉拌手撕鸡>配料丰富,而且酸酸甜甜嘅酱汁配搭清新,够晒开胃!<炸蟹钳>好弹牙,馅料好实在,配埋自家酱,一流呀!<鲍汁花胶扣鹅掌>火喉够所以好入味,胶质好重,全部又大大只,好正呀!<糖醋松子鱼>炸得够干身,入面滑外面脆卜卜,配埋个糖醋汁,𩠌返一流!<胡椒虾>好够胡椒味,入口有少少辣味,但系又唔会抢咗虾嘅鲜味!配埋炸到脆卜卜嘅九层塔一齐食,味道好夹呀!<虾干肉碎通菜>用咗大大只嘅虾干再加埋肉碎一齐炒,咸味好够,又够镬气,好食!<芒果布甸>芒果布甸当然唔少得配埋花奶一齐食啦,又香又滑,正呀!
可能提前订定位,店员安排咗间房俾我哋,够私稳又宽敞~
坐低无耐,店员好快就上菜~
首先,有<大白菜猪肺汤>,火喉十足,足料又清甜! <凉拌手撕鸡>
配料丰富,而且酸酸甜甜嘅酱汁配搭清新,够晒开胃! <炸蟹钳>
好弹牙,馅料好实在,配埋自家酱,一流呀! <鲍汁花胶扣鹅掌>
火喉够所以好入味,胶质好重,全部又大大只,好正呀! <糖醋松子鱼>
炸得够干身,入面滑外面脆卜卜,配埋个糖醋汁,𩠌返一流! <胡椒虾>
好够胡椒味,入口有少少辣味,但系又唔会抢咗虾嘅鲜味!配埋炸到脆卜卜嘅九层塔一齐食,味道好夹呀! <虾干肉碎通菜>
用咗大大只嘅虾干再加埋肉碎一齐炒,咸味好够,又够镬气,好食! <芒果布甸>
芒果布甸当然唔少得配埋花奶一齐食啦,又香又滑,正呀!