2021-09-06
今日又黎左呢间隐世餐厅😛私心推介 (其实已经系第三次黎🤣)位于镛记大厦6-7楼既The Town,一般街客都应该唔会识黎😂因为佢门口系有个For Members Only既牌,但其实一般大众都可以book到位㗎😜呢度真系好岩平时中环返工,要同老细/客人食business lunch但又怕太贵既人。因为呢度环境超好,人又唔多,食物质素好ok,最重要系三百蚊一位左右埋到单!先睇下餐厅环境,装修新净舒服企理!补充多句,6楼系食set lunch,7楼系一枱枱饮茶,逐道菜一位位咁上 (呢度系6楼)。野食方面,今次食左set lunch~日式set lunch: 日式set lunch 次次去个组合都有啲唔同,上次食系麻酱乌冬配和牛,今次就系照烧汁吉列猪扒蛋饭,配麻酱豆腐沙津,小食就系炸麻薯芝士球同鸡骨肠。当然仲有面豉汤啦~ 卖相够哂丰富之余,味道好唔错。其中个炸麻薯芝士球系流心既,鸡骨肠就正常~反而豆腐沙津又几开胃!因为佢加左啲海澡落去,令到整个沙津口感好丰富!至于主食,猪扒够大块炸得岩岩好,唔会好厚炸粉,而且个蛋既份量唔会太多太厚or过熟。加上照烧汁,紫菜同木鱼花做点缀,成个饭个口味配撘就出
先睇下餐厅环境,装修新净舒服企理!
野食方面,今次食左set lunch~
卖相够哂丰富之余,味道好唔错。其中个炸麻薯芝士球系流心既,鸡骨肠就正常~反而豆腐沙津又几开胃!因为佢加左啲海澡落去,令到整个沙津口感好丰富!至于主食,猪扒够大块炸得岩岩好,唔会好厚炸粉,而且个蛋既份量唔会太多太厚or过熟。加上照烧汁,紫菜同木鱼花做点缀,成个饭个口味配撘就出其地好!P.s. 上次个日式lunch set我都好怀念!
点心set lunch: 呢个系The Town既列牌菜,第一次去食既,必试点心餐!前菜有分别一件烧卖,虾蛟春卷同一碗汤。虽然虾饺烧卖都系正常水准,不过春卷就炸得好热好烫心!而且个汤都系冇味精既自家靓汤!但重点都唔系呢啲!重点系之后果碗龙趸汤乌冬!入面有四块好厚实皮滑既大龙趸,加上芫荽,草菇,同浓浓既鱼汤底,真系好夹好好食!面质系有少少扁身既幼乌冬,有啲似上海面既质感。份量亦都好够一个成年男性食到饱!虽然我个人都麻麻地芫荽,不过呢个鱼汤真系唔会好重芫荽味,好食到绝对会令人想encore!!
最后set lunch 都系有餐茶,不过冇影相~The Town真系食过三次,三次都觉得高质好食!我自己个人就中意食set lunch多过饮茶模式。价钱又平啲,如果share set既又多啲野食😆私心推荐呢间餐厅😋不过都系希望唔好咁多人知有呢个地方,等我继续可以自私食,book位都易啲嘛🤪
(For reference: set lunch $560/2 pax. 上次7楼饮茶$1000/3 pax.)