2020-11-18 3984 浏览
最近比较多介绍啲平民化嘅餐厅,但有重要场合,例如生日,周年纪念等,平时食得几颓都好,点都要花花心思食餐好❤️ 依间大家可以放心bookmark 定~ 餐厅以深灰同木色作主调,有格调得嚟带点日式嘅味道。夜晚omakase 最平唔洗一千就食到,算系几亲民~ 随住季节嘅转变,师傅都会采用返当造最新鲜嘅食材🐟 依家正值秋季,就引入左白子,鲷鱼等,所以大家见到心头好嘅就好快啲试喇,过左season就喊到冇用🤣-Omakase 晨($1180) 包括 先付,五款刺身,五款寿司,吸物,料理同甜品。小前菜- 冰豆腐,配以海胆同鱼子作开头。卖相精美,鲜嫩嘅海胆同味道清幽嘅豆腐一齐食,感觉轻盈带鲜甜~*- 刺身-第一份嘅鱼生已经令人大开眼界🤩 用圆形玻璃缸盛载住石鲷鱼生片,加入酸汁同紫苏叶。望落就好似欣赏紧日本冬日庭院嘅景色咁。师傅会注入液态氮,并系面层用纸拉出一个薄膜,当气体向上升嘅时候个波就越来越大,到最后爆破一刻白烟四散,好似仙景一样❤️ 石鲷嘅口感就比较结实,鱼味重,配上酸汁几开胃*最近鳕鱼白子(精巢位置)进入当造期,唔少日本人都开始将白子入馔,除左刺身外,仲会用嚟煲汤,高技巧啲嘅会用嚟做天妇罗~ 🥢

- 刺身-

最近鳕鱼白子(精巢位置)进入当造期,唔少日本人都开始将白子入馔,除左刺身外,仲会用嚟煲汤,高技巧啲嘅会用嚟做天妇罗~ 🥢 今次依个白子完整度几高,颜色雪白,用火枪轻轻烧香面层,再配以柚子酸汁食用。味道柔滑浓郁,外面焦香带微脆~

生蚝用左依两年开始盛行嘅” 令和の怪物”🦪 个名认真够霸气,size大过一只手掌✋🏻 海水味较重而且够creamy

-寿司🍣-

•赤海虾 配蟹膏面鼓酱: 虾肉鲜甜厚肉够爽弹,加上蟹膏酱加强左个鲜味同添上一份咸香
•北寄贝寿司: 特别在于底部向上,再用火枪烧过,咁嘅方法更能保持鲜味同更香口
•𩽾𩾌鱼肝: 鱼肝系偏向浓味同creamy,所以配埋面层嘅西瓜奈良渍,脆口带咸酸,大大减低腻嘅感觉。
•赤海胆: 偏薄身,鲜味中带回甘
•中拖罗: 接近大拖,油脂重,无乜筋 ,入口好舒服😌
- 御料理-
用高温油炸连皮同鱼鳞嘅金鲷,鳞片间trap住哂啲鱼油香😻 咬落好松脆,而下层嘅鱼肉软绵得嚟充满肉汁。旁边用银杏同红叶面筋衬托,由上而下望就好似一幅画咁,充满秋意🍁