秋日限定之蟹粉盛宴早二日同朋友到湾仔杜老志道的上海佬食饭,佢既位置介乎铜锣湾与湾仔地铁站之间,由地铁站行去都要走10分钟左右,坐车会比较方便。佢地位置系Red MR同一栋大厦来,一走进去我还以为行错路。原来就是在一楼!我原本以为去食上海菜,食中餐既地方味就系去酒楼LOL!点知今次真系好令我惊喜!入口用黑色同红色做主调,型中带著浓浓的中国风!灯光比较暗,有点像西餐厅既气氛,可以令人舒适既环境下进食但又唔会感到眼训(见客一流)!而且又唔会似酒楼咁嘈吵!十分适合倾计!而装饰都好有心思,我尤其是很喜欢那只小熊!很讨人欢喜! 不时不食!我一心想来食蟹粉盛宴的!但朋友当中有人系蟹有敏感。。。(下)好在原来是二位起计的,最后他们叫了没有蟹的Tasting Menu,接下来我先介绍我们的蟹粉盛宴!一会儿会再介绍他们的!在等待食物期间我们先品尝熏蛋,流心的蛋黄滑不溜口,而且烟熏味浓得来又唔咸!劲香蛋味!一下子就滑进喉咙内!先来六小碟...其实都唔细碟...我地食极都食唔晒 由左至右,上至下镇江肴肉,一D都唔肥,你可以配上陈醋一起吃,陈醋把肴肉的肉香带了出来而且减低油腻感,令人不禁想咬多口!陈醋云耳,好

秋日限定之蟹粉盛宴

先来六小碟...其实都唔细碟...我地食极都食唔晒
由左至右,上至下

陈醋云耳,好爽口!酸酸地口感似沙律!不过我觉得可以再酸一点又或者加入小小辣会更精彩!脆皮素鹅,腐皮包裹 冬菇、甘笋及芹菜等配料,好JUICY!但腐皮却十分脆口及松化。

醉鸡,未吃离远已经可以闻到一点酒味!一食之下不得了,鸡件多肉而唔鞋口,连鸡皮食都唔觉得肥!食完还想再食!

,我开头以为系青瓜!佢口感都似青瓜呀!咸咸地咁,好爽口,食多多都唔厌!

食完六小碟,就进入主菜啦!
蟹粉粉皮,蟹粉加上本身没有食味的粉皮,简直天衣无𫄤!粉皮中和左浓味既蟹粉,好完美!食到呢到,我有点儿担心接下来的食物更精彩!因为我的文笔和肚子都应接不暇呢!
之后就系流沙金枣啦,金枣外层是杏仁,中间的蟹粉用墨鱼胶包著之后一起炸!好香口!墨鱼胶弹牙之余,也不会炸得过火内里的蟹粉流心除除流出来,好食到晕!BE CAREFUL。。。食果时要小心热呀!真系超热超多汁呀!但又唔舍得把它摊冻去食!人就系咁茅盾!
黄金白玉,是我最喜欢的一道!白玉即是豆腐,在它上面舖上厚厚的蟹粉。浓味的蟹粉没有令豆腐失去豆香,反而好MATCH!令油油的蟹油变得香而不油腻!豆腐竟然可以变成如此贵气的食物!我很惊喜!
最后一道的主菜是一口蟹粉千层面,千层面中间放入蟹粉,是一个好fusion既菜。视觉上和创意上我比第一佢!因为佢既摆放充满美感!但可能佢外表太靓啦!我对佢有过度既期望!千层面既味道有点淡!而且好软,不似传统的焗千层面!不过识饮识食既我知道千层面呢道菜绝不易做!我食过最好食的千层面只系在意大利啦!其实味道都唔错既!
点心是蟹粉青瓜棒。卖相似春卷!好得意呀!它是由青瓜及蟹肉放在春卷皮中一起炸香,旁边有蟹粉蘸上青瓜棒同吃。

味道都唔错!我想像如果用来配多士会更好味呢!

好饱好饱。。。姜茶随之奉上,不是一杯,而是源源不绝。。。食蟹实在好寒凉,饮番多D姜茶,对女士身体好有益呀!要赞既系上海佬既服务真系好好,不断帮我们倒茶,不用自己倒!其实有时我都好怕请客人食中菜的!我不是一个细心既人!有时候为客人添茶,一方面怕待慢了,另一方面又怕不小心倒潟到成个枱面都湿晒!如果见客,把文件倒潟就大获了!连食既心情都没有!我更怕遇上饮二啖茶又为我加水的热情朋友!唉,太烦人了,令朋友不能好好享受一餐!但呢度既侍应会为你添茶,令你可以好好和朋友谈心和享受美食!
甜品是姜汁奶冻,好香好滑!如果姜汁再浓一点就更好啦!

等我再补上朋友的TASTING MENU精华。。。我决心下次再来试过!
四小碟
上海佬锅巴,呢个我都有食,十分香口浓味!尤其是锅巴,够脆!
梅子骨
赛旁蟹
芝麻汤圆

完美既一餐就结束啦!人人都捧住个大肚腩和愉快既心情离开啦!
2013-09-06
  • 上海佬锅巴