2021-10-18
开始有秋意,咁啱就同frd去咗工厦食呢间秋意。🍁🍂🍂 我哋就咁叫咗两个便当🍱🍱嚟食。佢就食酸梅子元蹄,我就拣咗食豉油鸡,打算返璞归真啲,因为越简单就越难做出水准🤔🤔。秋意豉油鸡(去骨)便当🍱+柚子蜜虽然话系豉油鸡,但系豉油就唔系好咸,而且亦都好入味,肉质鲜嫩得嚟又有咬口,我就觉得OK㖞~ 好欣赏老板仲帮啲豉油鸡去埋骨,等我哋呢啲怕食有骨🦴嘢嘅人,都可以一无挂虑咁样放胆食!😋再讲,夹埋有饭素嘅白饭食呢⋯⋯所有嘢就变得good fit lah~~~😎食得便当,又点少得啲凉菜同半只溏心蛋嘅配菜加持一下呢~ 除咗主菜之外,有呢啲配菜夹埋嚟食,我觉得无论食定睇都系紧要嘅!! 至于柚子茶,我觉得份量都算几多下,我谂有成300ml左右,老板仲要好细心咁放咗入去一个应该系保温嘅杯俾我饮,而且味道都系浓浓嘅,睇落亦都几足料嘅~~~最后想讲讲嘅系⋯⋯偷听到老板同客人嘅对话。除咗讲今日食咩之外,大家亦都互相倾偈关心下,老板亦会因应客人嘅要求,做一啲小小嘅调整,感觉系几窝心,仲有少少深夜食堂嘅感觉添~😆😆
秋意豉油鸡(去骨)便当🍱+柚子蜜