2019-11-27 264 浏览
很久之前就已经想试呢间松露菜式的专门餐厅。我还特意个几星期前已经book好位准备同我屋企唯一一个跟我一样钟意松露嘅家人去品尝, 谁知有人临时甩底, 远走高飞☹️。但我最后还是决定自己去, 因为最近很郁闷, 想找个能静静放松享受嘅时刻。餐厅唔算好大但布置典雅, 一边是向海的落地大玻璃, 景致怡人, 如果是中午来景观应该更美。其实平时我都喜欢一个人去用餐,享受me time, 但一个人嚟fine dining就很少。餐厅环境气氛都唔错, 服务员都很友善。既然是第一次来, 我就点了6 course Tasting Menu, 六道菜有:Wild Yam & Rhubarb SaladScallop ConfitLobster BisqueSquid ink RisottoChargrilled Australian M6 Sirloin SteakTruffle Cheese Ball另外服务员有提到佢地做紧Wine Free Flow promotion。Free flow 有sparkling, white 及red wine三款任饮90分钟, 可以等你自行配搭不同菜式,对嗜酒的我, 超抵

Wild Yam & Rhubarb Salad
Scallop Confit
Lobster Bisque
Squid ink Risotto
Truffle Cheese Ball

另外服务员有提到佢地做紧Wine Free Flow promotion。Free flow 有sparkling, white 及red wine三款任饮90分钟, 可以等你自行配搭不同菜式,对嗜酒的我, 超抵的。

每道菜式都很低调地突出松露的香气, 意外地比我我想像的还要好吃!

淮山配松露, 清新爽口

北海道带子好鲜甜, 不过我还是喜爱凉食。

龙虾浓汤用料很足, 啖啖龙虾肉, 以松露片点缀闻到淡淡香但饮落其实没有太大松露味的。

墨鱼汁意大利饭非常香, 加上点点咸香嘅咸蛋黄粒, 非常香浓好味。

主菜必点澳洲和牛, M6级别唔算好肥, 但油脂分布刚好,咬落牛脂香味溢出,因为用左松露牛油煎, 所以肉香中还夹杂了淡淡嘅松露香。五成熟, 肉色粉嫩, 作为牛魔王的我完全冇投诉。

甜品也是我最爱嘅松露芝士球, 入口绵密浓郁, 我用嚟配sparkling wine, 无敌。

我庆幸今晚有来,因为so far今晚无论食物及服务都令人很满意。

2019-11-25