2023-06-10 88 浏览
冇踩单车有好一段时间,突然决定踩单车到科学园游玩🚴‍♂️,踩到去科学园已经身水身汗💦,又口渴又肚饿,所以决定坐低食下嘢😜经过呢间餐厅见佢个门口餐牌写住 [ 两位惠顾送一只乳鸽],咁笋🤑🤑…梗系要入去试下喇😋呢喥供应嘅茗茶系非常浓香嘅玄米茶🍵,踩完单车嘅我哋,饮返一杯之后感觉元气已经返哂嚟🕺💃🥢盐焗蛏子$98有8只,新鲜又juicy,食落鲜甜口感嫩滑,咸度刚好🥢口水弹蛋(鹌鹑蛋)$48有10粒以上🤩份量十足,口感像皮蛋,软腍Q弹,麻辣味香浓🥢孜然手揸骨$128孜然味浓香扑鼻非常突出,手揸骨嘅底味啱啱好,肉质爽弹有咬口感🥢牛油果虾春卷 $48炸得非常热辣香脆,大大碌,牛油果及虾嘅馅料充足实泵泵,而且非常juicy🥢烈焰菠萝炒饭$128原个大大个菠萝炒饭已经好震撼,最惊喜系突然点火🔥,原来烈焰系咁解🤣,一揭开盖已经闻到好香菠萝味,里面有菜粒、瑶柱、蛋及大量菠萝肉,所以个饭非常香甜菠萝味🥢盆栽冰菜$58用冰镇方法浸冰菜,消暑一流,口感爽脆清新,做前菜一流🥢气锅鸡$78用紫砂茶壶及杯盛载鸡汤 好特别,奶白色汤头非常鲜甜,鸡味及椰子味浓香顺喉;以为细细壶份量好少,点知饮极都有🤣,数唔到咁多杯👍🥢米水

🥢盐焗蛏子$98
有8只,新鲜又juicy,食落鲜甜口感嫩滑,咸度刚好
盐焗蛏子

🥢口水弹蛋(鹌鹑蛋)$48
有10粒以上🤩份量十足,口感像皮蛋,软腍Q弹,麻辣味香浓
口水弹蛋(鹌鹑蛋)

🥢孜然手揸骨$128

🥢牛油果虾春卷 $48
牛油果虾春卷

🥢烈焰菠萝炒饭$128

🥢盆栽冰菜$58
用冰镇方法浸冰菜,消暑一流,口感爽脆清新,做前菜一流

🥢气锅鸡$78
气锅鸡

🥢米水薯苗$78
用米水浸薯苗,简简单单突出番薯苗嘅独特香味及口感,好农家古朴嘅感觉;睇落好似好细碟,但系其实份量好多

🥢爆汁乳鸽(免费)
星期一至五全日消费,二人送一只🤩,送嘅乳鸽都唔揸流滩,炸得热辣辣,皮脆肉嫩又多汁,而且味道刚好👍
爆汁乳鸽(免费)

🧁猫山王榴梿$42
滑溜似mousse,质地像布甸,榴梿香但唔甜,啱哂我哋钟意食甜品但系又唔想食太甜

🧁柚子花精冻$28
闻落非常清香柚子味,内里好多柚子肉及柚子皮,质地爽弹,又系唔会好甜

🥤冷泡菊花普洱$28
渗出淡淡菊普味,醇和淡雅,唔会好似热饮咁浓烈嘅味道

🥤冷泡瑰丽堂皇$28
玫瑰味非常清香,怡人风味啱哂女士们

餐厅环境坐得舒服,楼底又高,装修清新简洁;同时又设有室外位置,对住河畔食嘅感觉相当舒服

整体味道啱啱好,食到原材料真味道之余又突出到食材嘅鲜味👍