2024-05-20 434 浏览
《Parc88 - 沙田科学园》前排母亲节只系全家人一齐食咗饭,但系按照每年嘅传统,我都会私下约妈咪去食返餐代替送礼物🤫今年都唔例外,我就带咗佢去科学园𠮶边嘅餐厅食饭,因为有同事介绍呢边嘅中菜set几抵食,所以就嚟咗会所1号旗下嘅餐厅 Parc88 试吓佢哋嘅套餐啦😬餐厅平时做婚宴为主,所以佢嘅环境同装修都十分梦幻,仲有大大块落地玻璃窗边,可以望到出边花园嘅环境,都几chill架😉如果冇婚宴嘅时候都会有开放做午市同晚市比Walk in客,除咗套餐之外,佢哋仲有做点心添,食物嘅款式同种类都算几多㗎💁🏻‍♀️法式焗蟹盖套餐 套餐系以人头计嘅,如果有Club Dining会员的话套餐仲有七折添🤓套餐方面都几多嘢食,有四式前菜、汤、四款主菜同埋甜品,食完都几饱㗎💁🏻‍♀️前菜🔹葱油海蜇头🔹松露糖心蛋🔹太白醉鸡🔹四喜烤麸四色前菜嘅摆盘用咗细细嘅圆碟装住,再用一个木盘盛载,睇落好colorful同埋好吸睛,葱油海蜇头爽口弹牙,口味清新而又带点酸酸嘅醋味,松露糖心蛋落咗松露酱,食落香口但系比较淡味少少,而太白醉鸡食落都好香滑,有少少酒香但系又唔会抢过咗鸡味,食落清新,最后嘅四喜烤麸系最浓味嘅一款小食,烤
《Parc88 - 沙田科学园》

💁🏻‍♀️法式焗蟹盖套餐

💁🏻‍♀️前菜

🔹葱油海蜇头🔹松露糖心蛋🔹太白醉鸡🔹四喜烤麸
四色前菜嘅摆盘用咗细细嘅圆碟装住,再用一个木盘盛载,睇落好colorful同埋好吸睛,葱油海蜇头爽口弹牙,口味清新而又带点酸酸嘅醋味,松露糖心蛋落咗松露酱,食落香口但系比较淡味少少,而太白醉鸡食落都好香滑,有少少酒香但系又唔会抢过咗鸡味,食落清新,最后嘅四喜烤麸系最浓味嘅一款小食,烤麸嗦咗酱汁之后胀卜卜,食落甜甜地十分开胃

💁🏻‍♀️汤品 佛跳墙

呢个佛跳墙就劲啦,大大件鲍鱼放咗喺面,而入面系装住咗鸡汤、螺肉、干瑶柱等食材,全部都已经煮到腍晒,鸡汤清甜,饮完个暖笠笠好舒服

💁🏻‍♀️主菜
🔹法式焗蟹盖

首先第一道菜就系呢个餐嘅重头戏,法式焗蟹盖,唔好睇佢细细件好少嘢咁,其实入面让左洋葱、带子、蟹肉同埋忌廉等嘅食材,上面再用火枪烧焦,微微有阵炭火味,食完之后都几满足㗎,我个人觉得蟹味唔算好出,但系佢嘅忌廉好滑,个酱汁同带子蟹肉嘅食材好配合

🔹橙香烩鸭

呢一道菜式比较较上偏西方,鸭肉肉质都几嫩滑,配上橙味嘅酱汁,酸酸甜甜好开胃🍊而旁边嘅沙律都落咗黑醋汁调味,成道菜都系香甜嘅感觉,食完都唔会太漏

🔹米水鲜竹浸翡翠

而下一道菜式系汤浸菠菜,呢一道菜式比较清啲,但系个汤其实几好饮😋有少少腐竹嘅豆香,用嚟浸完菠菜之后仲可以当汤饮添,仲食到杞子同埋白果,食完浓味嘅菜式再食呢个菜刚刚好

🔹香草忌廉天使面

最后嘅主食竟然系香草忌廉天使面,呢一个配搭都几新鲜😎天使面十分挂汁,入面有青椒、洋葱等嘅食材,成个面都系好Creamy嘅白汁,所以食完嘅感觉都几饱㗎

💁🏻‍♀️甜品 生磨蛋白杏仁茶

最后嘅最后,甜品系我钟意嘅蛋白杏仁茶🤓质地唔会太浓稠,入面有不少蛋白碎,饮落香滑而且充满杏仁味,作为甜品收尾就最好不过啦
2024-05-16