2018-08-15 58 浏览
星期六去到科学院,少了平日上班一族的人流,多添了一份宁静,原本打算先沿着河边散下步,但天气实在太热行左两步就改入冷气地方行,经过见到呢间wm cafe,见set lunch都几抵食就入左去食午餐。星期六嘅人流毕竟较少,cafe铺面虽小但环境幽静舒适,餐厅采用自助点餐,但食物就由店员亲自送上。Set lunch加$10可配粟米忌廉汤及法包,饮落时食得到粒粒清甜栗米蓉,可见餐厅嘅诚意。我点了个卡邦尼阔条面,阔条面唔会煮得过冧而有口感,烟肉片亦都唔多肥肉不会太腻,加上蘑菇嘅香味整个卡邦尼阔条面都配撘得很好。另外朋友点了个蟹肉墨汁意大利粉,墨汁意大利粉不但外表呈墨汁黑,食落更充满墨汁香味,配撘啖啖鲜蟹肉十分不错。我和朋友再叫了壶花茶,内里有洛神花、玫瑰及茉梨花,洛神花带嘅酸味道饮落更份外开胃。

卡邦尼阔条面

蟹肉墨汁意大利粉