2023-04-18
周不时都会喺翠怡花园揾食,今次经过又开咗啲新嘅食肆。大埔津记车仔面,门口绿色大窗框,铺纸皮石,望入去见到红A胶吊灯,就俾佢个装修吸引咗入去。怀旧香港大排档设计,贴上霓虹招牌墙纸,折枱圆櫈,不锈钢筷子筒。墙上挂有一块块写咗配料𩠌菜名嘅白色胶牌,任君选择。点𩠌纸种类多,超过三十几种,样样都吸引,最终我哋二人叫咗两碗五𩠌面,大家可以share啲𩠌试吓。千祈唔好错过摆喺枱面𠮶两只万寿无疆茶杯,因为里面系有辣菜脯同埋葱,可以按自己喜好加落车仔面。辣菜脯又真系几够香辣,原来系店主自己炒,而且仲将虾米切碎加入菜脯一齐炒,唔怪得咁香啦。◉五𩠌麻辣酱油面一上枱碗车仔面摆得好靓,而且份量十足,衬埋怀旧香港背景好夹,忍唔住打个咭先。秘制麻辣酱都系店主亲自炒,认真够晒麻够晒辣,虽然系叫咗中辣,但都觉已经超出平时预期,够晒刺激,啱晒钟意食辣嘅朋友。面底选择都唔少,仲可以转油菜底,唔知点解食亲车仔面总爱叫油面,黄色扁扁粗粗嘅面底,连埋麻辣汤底一齐大啖𠽌入口,好惹味。⦿猪红卤得非常入味,粒粒正方好滑有咬口,必点之选。⦿麻辣猪肠食车仔面最钟意点猪肠,猪肠洗得干净,有少少肥膏,偏厚身但炆得腍,肥美有嚼劲,麻辣惹味,份量
一上枱碗车仔面摆得好靓,而且份量十足,衬埋怀旧香港背景好夹,忍唔住打个咭先。秘制麻辣酱都系店主亲自炒,认真够晒麻够晒辣,虽然系叫咗中辣,但都觉已经超出平时预期,够晒刺激,啱晒钟意食辣嘅朋友。面底选择都唔少,仲可以转油菜底,唔知点解食亲车仔面总爱叫油面,黄色扁扁粗粗嘅面底,连埋麻辣汤底一齐大啖𠽌入口,好惹味。 ⦿猪红
卤得非常入味,粒粒正方好滑有咬口,必点之选。
⦿麻辣猪肠
食车仔面最钟意点猪肠,猪肠洗得干净,有少少肥膏,偏厚身但炆得腍,肥美有嚼劲,麻辣惹味,份量都多。
⦿咖喱鱼蛋
咖喱味浓,鱼蛋入味,爽口弹牙。
⦿柱候牛腩
牛腩焖得松软入味,唔系一般牛腩碎边位,系黐住筋膜嘅牛腩位置,啖啖肉。
⦿牛栢叶
爽脆口感,索晒啲麻辣汤汁最正。
都系店主秘制嘅沙嗲酱,甜甜哋好浓郁,成碗铺满𩠌好足料,有芽菜底,伊面挂汤,再加埋辣菜脯同葱一齐食。
⦿猪红
车仔面必点𩠌菜,想食多啲,所以重覆再点。
⦿卤水翼尖
翼尖都大只,卤得入味,唔会好咸,够腍但皮肉唔烂,轻轻一啜肉骨分离。
⦿南乳猪手
两嚿猪手大大件,南乳味香,焖得入味,猪手皮烟靭有质感,猪手肉够腍。
⦿卤水五花腩
卤水非常之入味,每一件都好软腍,肥瘦均匀。
⦿鱿鱼
非常爽口,嚼劲十足。
店主友善又细心,仲请我哋试吓萝卜,萝卜腍度控制得刚好,唔会煮得过火溶化,汤汁完全渗入萝卜,超清甜,多汁无渣,车仔面百搭之选。 ◉饮品
车仔面餐已包纸包饮品,冻柠茶、冻奶茶另加$14,够晒大杯,茶胆味浓。
通常出面啲车仔面,唔会每款𩠌菜都好味。我哋今次叫咗十样𩠌,平均每样水准都中上,样样都好入味,而且食完唔会觉得好颈渴想饮水。我觉得店主都对自己出品嘅车仔面信心十足。 #津记车仔面
地址:大埔翠怡街3号翠怡花园地下13号舖