2022-12-23
艺术打印咖啡都兴左一排,不过价钱都唔平所以一直冇试过。最近同朋友倾开,知道上环【ASK Café】可以免费将自己心水图画印落咖啡、朱古力甚至Green Tea Latte度,立即去试下。Café 喺上环地铁站旁边商场2楼,四周墙壁、屋顶都充满花草装饰,加上大量圣诞布置好有节日气氛,尤如闹市中嘅秘密花园。餐牌选择好丰富,有全日早餐、意粉乌冬、饭类汉堡、沙律小食、窝夫蛋糕。饮品Menu有2版,除左各款口味咖啡同朱古力、花茶果茶,仲有卖相好靓嘅沙冰同梳打特饮。点左榛子鲜奶咖啡同抺茶Latte,只要将自己钟意嘅图案AirDrop或者用蓝牙Send俾店员,就可以开始制作自己专属嘅Print Coffee。Hazelnut Latte ($44) Matcha Latte ($44)印左2只爱猫落咖啡度,我预先将相片嘅Contrast同 Sharpen较到最高,又转左黑白色,所以印出嚟效果好清晰。用咖啡嘅啡色做底色,睇起上嚟又比抺茶自然D。"Matcha Latte"抺茶味道非常浓郁但唔会苦涩,饮落有微微回甘,亦有奶香。"Hazelnut Latte"有果仁香又唔会太甜,好易入口。黑松露薯条 ($
黑松露薯条 ($48)
波浪薯条炸到金黄色,趁热食外脆里面有热辣辣嘅薯蓉,上面洒左好多松露碎香气诱人。
全日早餐 ($128)
有纽伦堡肠、烟三文鱼、烟肉、炒蛋、薯饼、蕃茄、大啡菇、茄汁焗豆、牛角包、杂菜沙律共10款材料,颜色缤纷卖相好吸引。蛋炒得嫰滑,薯饼脆卜卜,大啡菇都非常Juicy。
黑松露杂菌意粉 ($118)
唔系平日成日食沾满忌廉汁果种,杂菌用蒜蓉爆香,加入意粉快炒,清新可口唔会腻。意粉弹牙,杂菇爽滑,每一啖都充斥蒜香和同菇菌香。