2023-01-24
好钟意食啲唔同国家嘅菜式,顺便去了解下佢地嘅文化。今次就去左试秘鲁菜。呢间餐厅有两间分店,一间喺中环另一间喺湾仔!店内嘅侍应都系秘鲁人,亦都有好民族风嘅壁画,感觉好似去左旅行咁!招牌秘鲁烤鸡(半只) $140想试多啲唔同食物,所以嗌左半只鸡,鸡肉好嫩滑但味道唔算太特别,反而系芥末酱同烤鸡嘅味道出乎意料地夹。份量亦都好够食!另外加左个饭,个饭落左啲炸蒜同葱花,口感同平时食嘅有啲唔同,系比较硬身嘅!海炉鱼他他薯蓉 $98卖相唔算吸引,本身见到仲以为少伏,但味道不错。同牛肉他他唔同,落左沙律酱名类似黑豆酱嘅酱汁,味道微辣而丰富。薯蓉亦打成条状,口感会比较绵密细滑!至于主角海炉鱼他他,系好fresh又好鲜嫩嘅!秘鲁特色芝士馅饼 $128馅饼有三款可以简,另外两款系牛肉同海鲜,我地就简左最邪恶果款 - 拉丝!虽然系得两旧,但份量好足好够饱,真系成旧都系芝士,而馅饼嘅皮非常脆口,好惹味!
招牌秘鲁烤鸡(半只) $140
海炉鱼他他薯蓉 $98