2017-10-13 550 浏览
街坊价、街坊服务、街坊味道!好亲切呀,一定会再黎呢度!讲紧既系边度?就系阿翁厨房啦!舖头位于筲箕湾既一条小巷,邻近港铁筲箕湾站,方便易达上海野又点可以唔食小笼包呢?我地一叫就叫左八只,抵啲嘛,哈哈上汤小笼包小笼包好肥大,涨卜卜夹起好赘手,好多汤汁系入面!馅料好足,味道刚好,皮薄,一咬开啲汁流晒出黎,正!鲜肉锅贴另一样上海代表作就系窝贴啦!一样系皮薄馅靓!透出入面粉粉地色既猪肉。个皮煎到好脆,唔算好油。馅除猪肉外,仲有菜,味道唔错!四色拌盘-五香牛展较薄身,入味,五香味唔会太重。-葱油拌海蜇同平时食开既多左重葱香味,亦有油香味,海蜇好爽口。-香菜拌木耳木耳爽口,唔算辣,有少少麻。-上海熏鱼好特别,唔识形容个味道,食落甜甜地,咸咸地,个酱油好香,有食新年食物既感觉!几好食!熏鱼九黄炒鳝鱼好够镬气!热辣辣,好香!黄鳝肉系一旧旧,唔会好似其他地方食既得一条条丝甘少,啖啖肉!炒得好均匀,够味道!送饭一流!豆沙锅饼即叫即做!好脆口!饼皮唔会好厚,夹住甜甜既豆沙蓉!正!如开始所说,几中意呢间餐厅,抵食又有水准!好多食物都系餐厅自己调校同包,如生煎包、窝贴、小笼包等。支持!

上汤小笼包
小笼包好肥大,涨卜卜

阿翁上汤小笼包

鲜肉锅贴
个皮煎到好脆,唔算好油。
鲜肉锅贴

馅除猪肉外,仲有菜,味道唔错!

四色拌盘
-五香牛展
较薄身,入味,五香味唔会太重。

-葱油拌海蜇
同平时食开既多左重葱香味,亦有油香味,海蜇好爽口。

-香菜拌木耳
木耳爽口,唔算辣,有少少麻。

-上海熏鱼

四色拼盘

熏鱼

九黄炒鳝鱼

九黄炒鳝糊

豆沙锅饼
即叫即做!好脆口!饼皮唔会好厚,夹住甜甜既豆沙蓉!正!

豆沙窝饼

如开始所说,几中意呢间餐厅,抵食又有水准!

阿翁上汤小笼包
四色拼盘