2023-08-26
尖沙咀呢间和牛烧肉店主打唔同部位嘅和牛🇯🇵餐厅以原只和牛买入🐂所以可以食到一啲稀少部位,午市亦都有提供一啲日式定食😋烤和牛肩他他 凯撒沙律 $138一开始食个沙律先🥬和牛肩有4片,每片都系呈粉嫩嘅颜色,而沙律菜嘅酱汁唔会太多啱啱好🥗季节刺身盛合(五款)$598有油甘鱼、赤身、赤虾、池鱼等🐟当中有啲会以炙烧嘅方法处理带出鱼油香,每件刺身都切得几厚,而且新鲜有鱼味😌特选和牛盛合(五款)$558嚟到今餐嘅重头戏,特选盛盒就精选咗当日几款推介嘅部位🐮分别有和牛牛肋肉、辣椒肉、横膈膜、和牛牛肋条同内腹肉,当中有啲部位属于稀少部位,平时比较少食到😍辣椒肉系因呢个部位切出嚟好似辣椒嘅形状而得名,油脂比较少而且肉味浓郁🌶️而横膈膜系靠近背部嘅部位,油份唔多,但系质感软嫩🤓而内腹肉同牛肋肉同样油脂丰厚,一入口牛油香即刻喺口中溶化😈牛肋条非常大件,油花都几重,同时因为呢个部位都会带啲筋嘅关系,所以会有啲咬口😆阿波尾鸡颈 $98之前喺日本食过鸡颈嘅串烧之后一直都念念不忘,估唔到香港都有得食,质感会比普通鸡肉弹牙🐔鹿儿岛县产鸡心 $78唔太食内脏嘅我试咗一件🙈质感几爽脆,细心咀嚼会食到少少内脏嘅味道,但系唔系难
烤和牛肩他他 凯撒沙律 $138
季节刺身盛合(五款)$598
特选和牛盛合(五款)$558
阿波尾鸡颈 $98
鹿儿岛县产鸡心 $78
唔太食内脏嘅我试咗一件🙈质感几爽脆,细心咀嚼会食到少少内脏嘅味道,但系唔系难受嘅异味😌
烧帆立贝 $89 (1 pc)
帆立贝上面已经加咗一层牛油🐚烧𠮶阵非常香,而且肉质鲜甜😗
香辣鸡翼 $68
鸡翼用咗单骨嘅方式处理,方便食用,质感同味道都有啲似脆X鸡翼🤣当然肉质就似返实实在在嘅鸡肉🍗
和牛煲仔饭 $298
今餐另一个重点推介,系港日fusion菜🍚店员首先会成煲饭拎上嚟俾大家影张相先,之后再帮手分好细细碗🐮和牛粒用上比较多脂肪嘅部位,所以油香都会渗到落去啲饭入面🤩而且饭焦到几多,食食吓就食晒成碗🔥
季节味雪葩 $88
今晚嘅季节雪葩系柚子味,酸酸甜甜咁为今餐作结🍨