2014-04-07 3215 浏览
听朋友讲佢屋企附近开左间几靓既咖啡店,所以姑且山长水远、千里迢迢黎试下 位置都算便利,一出地铁出口过条马路o系新商场底层就见到。开正o系四小龙附近,睇黎主打高档客人同工厂office人生意 座位选择有座地位同高身bar桌位,我地坐左o系贴桌既座地位,私隐度还好,倾计舒服。深信坐o系bar位可以闻住d咖啡香同望住咖啡师表现亦系一大乐事。餐厅装修用心,简约得黎新潮有特色,摆满d小摆设同咖啡用具,特别在有唔同国家既野,深信店主好钟意旅行,连我最钟意既香香消毒洗手液都有放o系入口处。配合埋外面个几张互外座位,成阵欧陆味走晒出来,令人想放慢脚步,一齐take a break 我由于食左个美好lunch buffet,所以饱到想心口,只系与友人共分享一个set dinner。选择几多,有各款肉类同面类同pizza,是日我俩选了轻型次选pizza。价钱中上,但计5course来说soup, snack, main course, dessert and drink 仍算合理。此一大selling point系精品咖啡。高档靓咖啡我就真系唔识分呀,但我觉得呢杯咖啡好,原因系:(一)个拉花拉得靓(二
听朋友讲佢屋企附近开左间几靓既咖啡店,
所以姑且山长水远、千里迢迢黎试下

位置都算便利,一出地铁出口过条马路o系新商场底层就见到。
餐厅装修用心,简约得黎新潮有特色,摆满d小摆设同咖啡用具,
玫瑰鲜奶咖啡
此一大selling point系精品咖啡。
高档靓咖啡我就真系唔识分呀,但我觉得呢杯咖啡好,原因系:
(一)个拉花拉得靓
(二)个奶泡够挺(饮左几淡都保持到个拉花图案)
(三)饮落唔会苦涩(应该系靓豆或炒豆炒得好*店员话系著名公司cafe pro烘培)
(四)个人喜好,偏奶味,岩我呢D女仔
*受连锁cafe影响,硬系觉得有花瓣会靓d,无既话心理影响,好似美中不足
热情果柠檬茶
呢杯热情果柠檬茶,我会俾1分,原因系:
(一)要加$15蚊(加钱唔系问题,但质素系,我觉得要成正比)
(二)无一粒粒既鲜热情果扮下野,我觉得只系香精有d hea
(三)饮落同普通柠檬茶无分别
特式手刨薯片
手刨既薄鲜炸薯片配特式酱
薯片鲜鲜混热辣上桌子
d酱其实真系好正,好特别
排名分先后:黑松露酱->蜜糖芥末->牛油果
但其实配粗薯条好似正d,因为块薯片咁簿好似只系食d酱咁,
人类又贪心,酱又要多,所以咁簿挺唔到d酱
虾春卷
虾春卷,好味呀,够热,
皮簿饸正,但咁细条,可以大方d俾多旧....
蕃茄忌廉汤清清地,微酸既蕃茄好醒胃
虾茄牛油果pizza
主菜好大碟,份量十足,我见旁边食客叫龙虾意粉好吸引,有成半只龙虾咁,后悔无叫
不过呢个pizza都好好味,虾新鲜唔会梅,而且芝士份量刚好,浓而不腻。
牛油果够滑软绵绵,同爽大虾好夹,不过点解个车厘茄有「蒂」架,食食下要mit番走....
面包布丁
甜品面包布甸
如果无个匙忌廉,应该系好RAW既粉团味,属较湿润个type,称不上为外脆内软。

OVERALL很高兴黎左little break,同朋友详谈了一整晚。
不得不提!!!!!!!!!!
店员好热心招待,解释左好多问题,增加我地对咖啡少少认识
小风波:桌面既candle熄左好几次(其中有一次系我衬无人为意特登吹熄)
但店员不厌其烦帮我地点番,值得赞
而且好勤力自动自觉帮我地添水,服务系一流。
2014-04-06